Author Archives: Весник Илинден

Православните христијани го слават Свети Никола

Пра­вос­лав­ни­те хрис­ти­ја­ни го праз­ну­ва­ат Све­ти Ни­ко­ла Чу­дот­во­рец, све­те­цот заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците, пе­ка­рите, ап­те­ка­рите, тр­гов­ците, пат­ни­цитe.  Во Ма­ке­до­ни­ја и во све­тот има без­број цр­кви, ма­нас­тири, ико­ни и фрески, кои се по­све­те­ни на овој све­тец. Мно­гу ма­ке­дон­ски се­меј­ства ве­чер со бо­га­та посна трпе­за на ко­ја пре­ов­ла­ду­ва­ат ри­ба­та и посни­те сар­ми ќе го просла­ват праз­ни­кот. Овој све­тец имал мно­гу ...

Read More »

Во Елбасан почна подготовката за заеднички туристички производи помеѓу Македонија и Албанија

Минатата недела на 13 и 14 декември во Елбасан во Албанија се одржа првиот состанок за подготовка на рамка за заеднички туристички производи на членките на мрежата СТЕП (Проект за зајакнување на иновативен туризам) со учесници од Албанија, кои ги претставуваат бизнисот, академските институции, невладини организации, локални и регионални власти и проектниот персонал. Во работните сесии се дискутираше одредени географски региони со ...

Read More »

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ го напушти Собранието уставните измени нелегитимни

ВМРО – ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ нема да учествуваат во понатамошните фази на процесот за измени на УставотВрз основа на одлука на Извршиот комитет на ВМРО – ДПМНЕ и на заеднички заклучок на пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ одлучивме да не учествуваме во понатамошните фази на процесот кој што е повеќе фарса, ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го прими Џон Саливан, заменик државен секретар на САД

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Џон Саливан, заменик државен секретар на Соединетите Американски Држави. На средбата беа разменети мислења за тековните политички случувања во Република Македонија, за евроатлантските перспективи на земјата и за актуелните случувања во регионот. Македонскиот претседател истакна дека европските и евроатлантските интеграции остануваат стратешки цели и највисоки приоритети на Република ...

Read More »

Јапонија набавува носачи на авиони прв пат по Втората светска војна

Јапонската влада денеска го одобри петгодишниот план за одбрана, кој вклучува и набавка на два носачи на авиони, прв пат по завршувањето на Втората светска војна. Токио го правда тоа со сè поголемото воено присуство на Кина во регионот. Два брода, првично наменети за хеликоптери, ќе бидат модифицирани за да се овозможат кратки полетувања и вертикални слетување на авиони. Министерството ...

Read More »

Албанија: Разрешен претседателот на Уставниот суд откако не можел да го објасни потеклото на својот имот

  Претседателот на Уставниот суд на Албанија, Башким Дедја е разрешен од функцијата, откако не можел да го објасни потеклото на својот имот. На функцијата беше именуван во јуни годинава. Првата проверка за потеклото на имотот ја мина на 13 јуни, но Јавниот комесар, посебна институција формирана во рамки на ветингот, на 26 јули ја обжали одлуката на комисијата, по ...

Read More »

Советот на Европа побара од Албанија да ја зајакне борбата против перењето пари

Советот на Европа ја повика Албанија да ги интензивира напорите во борбата против перењето пари и да го конфискува имотот стекнат од организиран криминал. Преку посебен извештај подготвен од Комитетот за спречување на перење пари  Советот на Европа ја подредува Албанија на списокот на земји со темелен надзор за перење пари. Корупцијата претставува висок ризик за перење пари во Албанија, ...

Read More »

Катја Матева: Бандера близу Благоевград со адресата на лажните бугарски државјанство

Kатја Матева, поранешен директор на Советот за државјанство, тело што учествува во одлучувањето за доделување бугарско државјанство на странци, тврди дека бандера за струја во едно село близу Благоевград е „адресата” на илјадници кој земале бугарски пасош, кои се дел од големата шема за продавање бугарски државјанства за пари. Во Министерството за правда работела се до 2016 година, кога добила ...

Read More »

Вистинското значење на Рождеството Христово

  Николај, Митрополит на Месогеја и Лавреотика Се наоѓаме пред овој голем празник, празникот на Рождеството Христово, кој уште е наречен од отците Митрополија на добродетелите, значи еден одделен празник. Тоа е зашто е еден многу убав празник, но и многу велик и значаен, поради силната порака што ја носи. Сите го знаеме начинот на кој го празнуваме, во главно ...

Read More »