Австриски Виенски весник: Република Македонија е колатерална штета на американската геополитика

Изненадувњето беше одлично вечерта на 30-ти септември. Меѓу балканските дописници и амбасадори во Скопје.  Елитата на Брисел, која дојде за поддршка на владата во Скопје, која беше донесена на власт со “промена на режимот” од ЕУ и од САД минатата година, до последните медиуми. Во САД и НАТО, итно ѝ треба на Македонија како место за заокружување на Русија за да го совладаат “Евроазискиот шаховски одбор” -цитат на Збигнев Бжежински.

Кога необврзувачки референдум за цел решавање на спорот за името македонско-грчкиот договор Преспа имало минатата недела, речиси две третини од електоратот далеку од сите кампови на урната. Етничките македонски гласачи очекуваа да ја следат жалбата за бојкот. Изненадувачки, сепак, беше на ниско учество на според нивните политичари на ЕУ и на НАТО на-ориентирана етничко албанско население. Ова покажува дека, од една страна, вистинската големина на оваа популација (последните) веќе не одговара на резултатите од пописот од 2002 година, од друга страна, албанските сцена е веројатно не како хомогена следат нивните политички претставници како порано. Но, тоа е само површно за отфрленото од грчкото државно име на Република Македонија. Во прилог на менување на “Република Северна Македонија” гледа Договорот за Преспа, особено, “македонски” само да се однесуваат на концептот на територијата на Северна Македонија. Сепак, “Македонија” географски покрива многу поголема површина од денешна Република, особено денешната северна Грција. Терминот Mакедонски, како термин за независно население, заедно со неговиот јазик и култура, кој се разви во оваа област од миграцискиот период, на тој начин ќе биде збришан. Ова го нарекуваат многу културен геноцид.

Оваа редефиниција на македонскиот идентитет, историја, јазик и култура е вистинска цел на Грција, бидејќи надвор од Северна Македонија нема македонско жителство, нема македонска историја, јазик и култура. На овој начин, ткаењето на тишината може еднаш и засекогаш да се прошири еднаш и засекогаш преку бруталната грчка анексија на Егејскa Македонија во 1913 година, со неговото негрчко мнозинско население (Македонци, Евреи, Турци) задолжителна грцијализација и кршење на човековите права. Егејска Македонија не го добила својот нов хеленистички карактер додека не се насели Грците од Мала Азија во 1923 година, врз основа на Договорот од Лозана. Премиерот Зоран Заев, најверојатно, ќе продолжи со американската и ЕУ линијата. Топката е сега во парламентот. Таму, на владата нема околу шест гласови. Сомнежот е очигледно дека тие се “купени”. Индивидуално или елегантно во пакетот преку сојуз со опозициската ВМРО, чии лидери им се ветени на неказнивост во нивните постапки за корупција.