Албанија

Рускиот амбасадор во Тирана: За влез на Македонија во НАТО одлучува Македонскиот народ

Прашањето за името на Македонија и членството во НАТО, според рускиот амбасадор во Тирана, Александра Карпуш, треба да биде одлука на Македонскиот народ. Ја исклучувам можноста Русија да се меша во ова прашање, но од друга страна ја советува Македонија да не брза да стане дел од НАТО. “Мислам дека ќе биде многу фер дека прашањето за името на Македонија, ...

Read More »

Поранешниот шеф на албанската тајна служба Шиш, Фатос Клоси: Кругот на албанските политичари кои се коруптирани се стеснува

Поранешниот шеф на албанската тајна служба Шиш, Фатос Клоси кој е познат аналитичар за корупцијата во албанската политиката. Клоси во интервју за весникот ,”Сот” нагласува дека “Кругот на албанските политичари кои се коруптирани се стеснува”. Тој додава дека за да се изврши пресметка со коруптираните политичари во Албанија кои се бројни неопходна е и меѓународна подршка. Неоходно е и Албанија да ...

Read More »

Мета и Рама со спротиставени ставови за договорот за границата со Грција

Албанскиот претседател Илир Мета изјави дека се согласува со премиерот Еди Рама за Договорот со Грција, но оти јасно му ставил до знаење дека истиот ќе биде ратификуван во Собранието кога Уставниот суд ќе биде во функција. Во интервју за Гласот на Америка, Мета призна дека за ова прашање имал некои несогласувања со министерот за Европа и надворешни работи Дитмир ...

Read More »

Министерот за Внатрешни работи на Република Македонија Спасовски во Тирана потпиша заеднички акциски план за борба против тероризам во Западен Балкан

  Изминативе неколку години главен безбедносен предизвик за сите нас беше, но и се уште е,  движењето на мигрантите и бегалците кои транзитираат во помал или поголем интензитет низ териториите на нашите држави, рече министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски, во своето денешно обраќање на Форумот на министрите за внатрешни работи и за правда, ЕУ- Западен Балкан, што се одржува ...

Read More »

Трибина во Мала Преспа на тема “Еколошки криминал” во организација на ОБСЕ

Собраниска парламентарната комисија за “Производствени активности, трговија и животна средина” предводена од претседателот Едуард Шалси, во соработка со канцеларијата на ОБСЕ во Тирана и WWF Adria Nature одржаа трибин во село Зрноско, Мала Преспа на многу чувствителна и важна тема “Еколошки криминал”. Присутни беа преставници на граѓанското општество, членови на Меѓуагенциската група против еколошки криминал и членови на Комитетот за национална ...

Read More »

Албанија потпишаа договор за соработка со Фронтекс

Албанија и Европската Унија потпишаа договор за соработка помеѓу Тирана и Фронтекс, европската погранична агенција, за заедничка гранична управа. Целта на овој договор е да се подобрат контролите на надворешните граници на Европската Унија во контекст на политичка криза поради илегалните миграциски текови кон ЕУ. Со овој договор европската гранична служба ќе може да презема мерки на албанските граници како ...

Read More »

Министерот за внатрешни работи на Република Македонија Оливер Спасовски учествува на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан во Тирана

  Министерот за внатрешни работи на Република Македонија Оливер Спасовски, денска  учествува на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан што се одржува во Тирана, Република Албанија. Министерот Спасовски имаше обраќање во првата пленарна сесија ,,Соработката во областа на миграција и управувањето со границите“ и во втората пленарна сесија, на тема поврзана со предизвиците кои што произлегуваат ...

Read More »

Министерката за правда на Македонија Рената Дескоска на Министерски форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан во Тирана 

Mинистерката за правда на Република Македонија Рената Дескоска од 04-05.10.2018 година учествува на Министерскиот форум за правда и внатрешни работи ЕУ – Западен Балкан, кој се одржува во Тирана, Република Албанија, под покровителство на Австриското претседателство со Европската Унија. Првата сесија учествуваше министерката  Дескоска “Јакнење на владеењето на правото – унапредување на стандардите во судството”. Во фокусот на оваа сесија беа ...

Read More »

Прва година од основањето на Фондот за Западен Балкан (ВИДЕО)

  Фондот на Западен Балкан е прв фонд создаден од владите на земјите во Западен Балкан, Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина. Главни цели на Фондот на Западен Балкан се да ја зајакнат соработката меѓу нејзините членки, да ги зајакнат односите и регионалната кохезија и секако да ја унапредат интеграцијата во Европската унија. ВБФ (WBF http://westernbalkansfund.org) финансиски поддржува мали и ...

Read More »

Д-р Олси Јазеџи, албански историчар, публицист и политички аналитичар честитки за паѓњето на Референдумот во Македонија (ВИДЕО)

Read More »