Економија

Македонија учесник на Меѓународниот саем во Солун

Со присуство на министерот за информатички технологии, Дамјан Манчевски и со штанд на неколку компании, и Македонија учествува на 83-от Меѓународен саем во Солун, Егејска Македонија. Според дописничката на МИА од Атина, министерот Манчевски денес во рамки на саемот ќе има работен ручек со неговиот грчки колега Никос Папас, како и средби со претставници на грчки и американски компании. Во ...

Read More »

Македонија е втора во Балканот според резервите на злато

Лидер во регионот со златни резерви е Србија, поседува околу 20 тони злато. Македонија е втора со 7 тони. На трето место во е Словенија со 3,5, а потоа следува Босна и Херцеговина со 3 тони злато. Хрватска нема ни грам злато во своите резерви. Уште во 2001 година Хрватската народна банка ги продаде сите резерви на злато (13 тони) за ...

Read More »

Пораст на бројот на руски туристи во Македонија

  Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни е забележан минимален пораст на бројот на руски туристи кои престојувале во Република Македонија. Евидентирана е посета на 775 руси, што претставува 1% од вкупниот број на туристи кои што допатувале во земјава. Руските туристи оствариле 2096 ноќевања, што е 1,2% од вкупниот број на ноќевања што ги реализирале туристите ...

Read More »

Македонската „Комерцијална банка“ го превзеде капиталот на Тирана Банк

Македонската „Комерцијална банка“ го превзеде капиталот на Тирана Банк, најмоќната банка во Албанија. Превземањето беше со помош на компанијата Балфин груп, која инвестира во речиси сите земји во регионот, како и во Австрија и Велика Британија. Досега сопственик на Тирана Банк беше грчката Пиреус, со која веќе е потпишан договорот за превземање, односно за предавање на капиталот.

Read More »

Македонија 28-ма по извоз на вино во светот

Македонија е на 28 место во светот според извозот на вино, а на 173-то според увозот, објави специјализираниот меѓународен сајт за статистика www.worldstopexports.com. Минатата година од извозот на вино земјава реализирала 52,4 милиони долари што е 0,1 отсто од извозот во светски рамки. Вредноста на македонскиот увоз, пак, лани достигнал 699.000 долари што е 0,002 процента од извозот во светот.  Според ...

Read More »

Германците чуваат 12,6 милијарди марки, рокот за замена е неограничен

Германците сe уште чуваат милијарди германски марки, речиси 28 години по повлекувањето од оптек на валутата на поранешна Источна Германија и 16 години од воведувањето на еврото. Според податоците на Бундесбанк, на 31 декември 2001 година, на последниот ден пред воведувањето на еврото, имало 162,3 милијарди германски марки.Досега 92 проценти од тие пари биле вратени или заменети за евра. Но, ...

Read More »

Денска првиот директен иректен лет од Варшава во Скопје

  На Меѓународниот аеродром Скопје денеска напладне ќе пристигние првиот директен лет од Варшава во Скопје, на полската авиокомпанија LOT Polish Airlines. Според организаторот ТАВ Македонија на пречекот на авионот на LOT, предвидено е присуство и обраќања на министерот за транспорт и врски Горан Сугарески, генералниот директор на ТАВ Македонија Алпер Ерсој и комерцијалениот директор на LOT, Михал Фијол. Летовите ...

Read More »

Македонија и Иран ќе ја продлабочуваат трговската соработка

Стопанствениците од Иран ја гледаат Македонија како порта за влез во регионот и другите земји од Европа. Од друга страна Иран со својата географска положба и поминувањето на главните светски трговски копнени и морски патишта низ земјата или во нејзина близина, како и копнените и водните граници со 15 земји нуди големи можности за македонските компании. Ова, на денешниот бизнис форум ...

Read More »

Народна банка на Република Македонија ги претстави првите полимерни банкноти на Република Македонија

  Народна банка на Република Македонија го претстави во понеделникот првичниот сликовен приказ на првите полимерни банкноти на Република Македонија, коишто на 15-ти мај годинава влегуваат во оптек, а се во апоенска вредност од 10 и 50 денари. Во рамките на активностите за публикување информативно-едукативни материјали за полимерните банкноти, наменети за јавноста, коишто НРБМ ги започна во текот на минатата ...

Read More »

„Денови на македонската зимница“ ќе се одржат во Руската Федерација

    „Денови на македонската зимница“ ќе се одржат во Москва, во Руската Федерација, од 26 до 28 март 2018 година.Манифестацијата ја организираа Македонско-руската стопанска комора и Македонската асоцијација на преработувачи, а со финансиска поддршка на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија. Македонските преработувачи на зеленчук и овошје ќе ги изложат своите производи за дегустација од страна ...

Read More »