Економија

Винаријата „Стоби“ освои златен медал на натпревар во Франција

Белото вино „Шардоне“ од бербата од 2015 година на винаријата „Стоби“ доби златен медал на 24. Меѓународен натпревар на најдобрите вина од сортата „шардоне“ во светот кој се одржа во Франција. Како што соопштија од винаријата, на натпреварот биле оценувани 706 примероци од 38 земји, меѓу кои и од Јужна Африка, Австралија, Австрија, Канада, Чиле, итн. Победниците биле избрани од ...

Read More »

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) глобалниот економски раст зајакнува

  Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) изјави дека глобалниот економски раст зајакнува, но додаде дека една „погрешна политика“ би можела да го прекине забрзувањето, пренесоа агенциите. Во завршното на конференцијата на министрите за финансии и централните банкари во Г-20 во Германија утврди форумот на водечките светски економии како исклучително важна платформа за големите економии. Се сретнавме во момент кога растот стекнува ...

Read More »

Инфлацијата во еврозоната се зголеми

Годишната инфлација во еврозоната забележа раст до 2% во февруари 2017-та година во однос на 1,8 отсто за еден месец порано, покажуваат податоците на „Евростат“. На месечна основа инфлацијата минатиот месец е 1,9 отсто во однос на 1,7 отсто за првиот месец од оваа година. Најниска инфлација во крајот на февруари е забележана во Ирска (0,3%), Романија (0,5%),  и Данска ...

Read More »

Продолжува растот на винарската визба Тиквеш

Tрендот на раст на приходите, кој минатата година изнесуваше 9 отсто, се очекува да продолжи и оваа година, со зголемување на продажбата на домашниот и на странските пазари, покажува неревидираниот финансиски извештај за 2016 година на компанијата Винарската визба „Тиквеш“. Вкупните приходи на „Тиквеш“ во текот на минатата 2016 година забележале раст од 112,8 милиони денари, што претставува зголемување за ...

Read More »

Македонската берзa обврзниците повторно во игра

  Во класичното тргување на Македонската берза во вторникот најголем промет оствари обвзницата за денационализација од четиринаесеттата емисија каде преку девет трасакции се истргуваа 100.435 лотови по цена од 95 отсто од номиналната вредност. Со акцијата на Макошпед преку аукција се истргуваа 82.106 лотови по цена од 157 денари по акција што значеше промет до 12,8 милиони денари. На листата на ...

Read More »