Култура

Откриен ракопис на прв Македонец кој го превел Шекспир во 1908

  Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје денеска, 16 март, беше претставен новооткриениот превод во ракопис на шекспировата пиеса „Венецијанскиот трговец“ од македонскиот интелектуалец, револуционер и деец Тодор Лазаров Хаџидимитриев од 1908 година. Директорот на НУБ „Св. Климент Охридски“- Скопје Иван К. Заров истакна дека иако овој превод во ракопис одамна е библиотечно и каталошки обработен, ...

Read More »

Претставено разновидно културно творештво во Солун

Во првиот квартал од 2017 година, публиката во Солун имаше можност да се запознае со дел од македонската култура и творештво преку концерт на етно-составот „Чалгија саунд систем“ и литературната вечер организирани од Генералниот конзулат на Република Македонија. Музичката група, која ја одржува во живот традицијата на старите чалгиски песни, настапи на фестивалот „Балкан фест“ на 24 февруари 2017 година, ...

Read More »

Промоција на монографија за Св.Владимир во Ресен

    Изложбата „Портретите на Светиот Владимир на Балканот од XVII до XX век“ и промоција на монографијата „Светиот Кнез Владимир“ ќе се одржат во петок во 19 часот во ресенскиот сарај.Изложбата и промоцијата се продолжение на воспоставената соработка од областа на културата која Општина Ресен ја заснова со Општина Бар од Црна Гора и општина Елбасан од Република Албанија. ...

Read More »