Македонци

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за 23-ти Октомври денот на Македонската Револуционерната Борба

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви го честитаме 23-ти Октомври денот на Македонската Револуционерната Боба. Да е вечен македонскиот револуционерен идеал да го почитуваме и славиме овој голем ден – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Синовите на Битов добија македонски пасоши

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) информира дека деновиве генералниот конзул на Република Македонија во Торонто, Јовица Палашевски, подели македонски пасоши на синовите на познатиот покоен бизнисмен, влијателен лобист за македонската кауза, како и долгогодишен бенефактор на ОМД, Џон Битов. Следејќи го примерот на својот покоен татко и браќата Битов добија македонско државјанство. Покојниот Џон Битов би бил горд на своите синови ...

Read More »

Косово: Во недела локални избори ќе учествува и партијата „Единствена горанска партија“

Речиси 1,9 милиони жители на Косово во недела ќе гласаат за избор на нови органи на локалната самоуправа. Едномесечната предизборна кампања завршува вечерва на полноќ, кога почнува изборниот молк за локалните избори. На изборите учествуваат 91 политички субјект, вклучувајќи една коалиција, 35 политички партии, 30 граѓански иницијативи и 25 независни кандидати. Во 38 општини во трката за градоначалници се вкупно ...

Read More »

Топченал: Емисија за новиот закон за малциствата во албанија

    Tоп Шоу е најгледана емисија на Националната телевизија на Република Македонија. Ввчерашната емисија беше посветена на неодамна изгласаниот во албанскиот Парламент, Законот за малциствата. Васил Стерјовски преставник на македонското национално малциство во емисијата рече дека со Законот се создава вештачко малцинство – бугарско, но и дека единствени Бугари во Албанија се вработените во Бугарската амбасада во Тирана. Признавањето ...

Read More »

ОМД бара од Трамп да помогне за членство на Македонија во НАТО

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) во писмо до американскиот претседател Доналд Трамп бара тој да се заложи за членството на Македонија во НАТО за време на претстојната средба со премиерот на Грција, Алексис Ципрас, во Вашингтон. Од воспоставувањето на дипломатските односи во 1995 година САД ја поддржуваат Република Македонија во своите напори за целосна евро-атлантска интеграција. Република Македонија, од друга страна, ...

Read More »

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свој преставник во Тиранскиот маратон

  Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свои волонтер учестуваше на втората маратонска трка што се одржа во Тирана. На маратонот учестува преставници од 40 држави, совој учество имаше и Македонија со свој преставници. Фидана Ќулханџиу како преставник на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана учестуваше како волонтер на Тиранскиот Маратона 2017 година. Тиранскиот маратон е во организација на Општина Тирана и други партнери.    

Read More »

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свој претставник на Балкански фолклорен фестивал во Измир

Од 06 до 11 октомври 2017 година во Измир, Турција се одржа 12 Балкански фолклорен фестивал, секоја година се одржува под покровителство на градоначалникот на Измир. Фатри Фетаху преставник на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана беше дел од Културно уметнички дома “Мирче Ацев”-Прилеп, Македонија

Read More »

Македонско друштво “Илинден” -Тирана бара од пратениците да не дозволат признавање на непостоечкото бугарското малцинство во Албанија

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана огранок Голо Брдо го поздравува одобрувањето на Комисијата за закони за предлог – законот “За заштита на националните малцинства во Република Албанија”. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана огранок Голо Брдо протестираа за вклучување на бугарското малцинство во законот, по заканите на Бугарија за вето на членството на Албанија во Европската унија. ...

Read More »