Македонци – Албанија

Топченал: Емисија за новиот закон за малциствата во албанија

    Tоп Шоу е најгледана емисија на Националната телевизија на Република Македонија. Ввчерашната емисија беше посветена на неодамна изгласаниот во албанскиот Парламент, Законот за малциствата. Васил Стерјовски преставник на македонското национално малциство во емисијата рече дека со Законот се создава вештачко малцинство – бугарско, но и дека единствени Бугари во Албанија се вработените во Бугарската амбасада во Тирана. Признавањето ...

Read More »

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свој преставник во Тиранскиот маратон

  Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свои волонтер учестуваше на втората маратонска трка што се одржа во Тирана. На маратонот учестува преставници од 40 држави, совој учество имаше и Македонија со свој преставници. Фидана Ќулханџиу како преставник на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана учестуваше како волонтер на Тиранскиот Маратона 2017 година. Тиранскиот маратон е во организација на Општина Тирана и други партнери.    

Read More »

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана со свој претставник на Балкански фолклорен фестивал во Измир

Од 06 до 11 октомври 2017 година во Измир, Турција се одржа 12 Балкански фолклорен фестивал, секоја година се одржува под покровителство на градоначалникот на Измир. Фатри Фетаху преставник на Македонско друштво ”Илинден”-Тирана беше дел од Културно уметнички дома “Мирче Ацев”-Прилеп, Македонија

Read More »

Македонско друштво “Илинден” -Тирана бара од пратениците да не дозволат признавање на непостоечкото бугарското малцинство во Албанија

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана огранок Голо Брдо го поздравува одобрувањето на Комисијата за закони за предлог – законот “За заштита на националните малцинства во Република Албанија”. Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана огранок Голо Брдо протестираа за вклучување на бугарското малцинство во законот, по заканите на Бугарија за вето на членството на Албанија во Европската унија. ...

Read More »

МАЕИ: Против вметнувањето на бугарското малцинство во албанскиот закон

Партијата Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) како единствена македонска партија која ги застапува интересите на Македонскиот народ во Албанија, го поздравува усвојувањето на предлог-законот за заштита на националните малцинства во Република Албанија, во целина, но изразува длабока огорченост и протестира поради вклучување на “бугарско малцинство“ во законот, по заканите на Бугарија со вето за членството на Албанија во Европската ...

Read More »

Ѓурѓај: Во Албанија има само Македонци

Во Албанија и натаму ќе живеат само Македонци, а фактот што нема Бугари може да се смени само со продолжување на праксата за купување на „Бугари“, реагираат Македонците во Албанија. Македонско друштво “Илинден“-Тирана изразува разочарување од фактот што Владата на Република Албанија, под притисок на Софија, го стопира донесувањето на Законот за националните малцинства во Албанија. Го жалиме што Владата на ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Tирана за11-ти октомври денот на востанието на Република Македонија

Почитувани во името на Македонско друштво “Илинден“-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Тирана Огранок Голо Брдо ви го честитаме 11-ти октомври денот на востанието на Република Македонија, да го почитуваме и славиме овој голем ден  – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »

Мајсторите Македонци од Мала Преспа ги извршиа градежните работи во храмот “Свети Апостол и Евангелист Лука“ во Виница

Вчера во Виница во присуство на голем број православни верници од Виница и соседните општини, се освети новоизградениот православен храм “Свети Апостол и Евангелист Лука“. Со светата архиерејска литургија чиноначалствуваше архиепископот г.г. Стефан во сослужение со митрополитите г. Иларион и г. Агатангел. Ден пред денешното осветување, на празникот “Света првомаченичка рамноапостолка Текла Икониска“, вечерна и света архиерејска литургија богослужеше митрополитот ...

Read More »