Македонци – Албанија

Катастрофална состојбата во средното училиште во Пустец, Мала Преспа (ВИДЕО)

Нема средства за реконструкција на средното училиште во Пустец Недостасуваат средства за реконструкција на средното училиште во Пустец, Мала Преспа, а поради тоа се амортизира и проектот, кој пред години, го подготви Општина Пустец. Но, недостатокот на средства од Општината според зборовите на заменик-градоначалникот Андон Јани, се појавува бидејќи реалната вредност на проектот е висока, а неа не може да ...

Read More »

Општина Пустец нема машини за чистење снег (ВИДЕО)

Градоначалникот на Општина Пустец, Мала Преспа, Едмонд Темелко апелира до надлежните оргнаи во Република Албанија да купат машина за чистење на снег бидејќи Општина Пустец со својот скромен општински буџет нема можност за таква инвестиција. Имено, како резултат на големите врнежи од снег и ниските температури, по сите патишта што ги поврзуваат селата во Општина Пустец движењето е тешко, а ...

Read More »

Територијална поделба во Албанија: Се ветуваше економски развој се укинаа македонски општини (ВИДЕО)

Во емисијата екополитика експертите укажуваат на проблемите што ги донесе административно -територијалната поделба донесена во 2014 година. Македонското друштво “Илинден”-Тирана беше против административно-територијалната поделба, со 61 општини донесена во 2014 година, бидеќи во ја опфаќа само општина Пустец, Македонско друштво “Илинден”-Тирана, бараше и општините во Голо Брдо и Гора да останат самостојни бидеќи таму живе голем дел на македонското малцисто. ...

Read More »

Поради лизгање на земјиште, блокирани се Македонците во областа Гора (ФОТО)

Пато Кукс-Шиштeец има пад на патот, жителите се загрижени за животот. Тие сметаат дека масивите стално паѓат и барат помош од државата да се реши ова ситуацијата. Но, од страна на државните институци нема реакција. Националниот пат Кукс-Шиштeец е главен пат што ги поврува Македонците во областа Гора. Областа Гора е планинска ообласт и во зимскиот период има потешкоти. Во областа ...

Read More »

Богојавлние-Водици го прославија и Македонците во Голо Брдо (ФОТО)

Православниот празник Богојавлние-Водици беше прославен насекаде низ Албанија каде што живеат православните Македонци. Македонците традиционално во село Пасинки, областа Голо Брдо според обичаите, со крстот украсен со босилок. Меѓу Македонците во Албанија обичај е оној што ќе го фати крстот, во придружба на група, да ги посетуваат домаќинствата во населеното место, каде се даруваат со пари. Откако ќе ги обиколи ...

Read More »

Честитка од Македонско друштво „Илинден“-Тирана по повод големиот христијански празник Водици

Македонското друштво „Илинден“ со седиште во Тирана и огранокот за Голо Брдо, од името на сите Македонци во Албанија, упати честитка до Поглаварот на МПЦ-ОА, неговото блаженство архипископ Охридски и Македонски г.г. Стефан и до сите православни верници по повод големиот христијански празник Водици. Богојавление е настан што просветлува и не поучува на прочистувањето кога постои вистинската верба,се наведува во ...

Read More »

Богојавление го прославија и Македонците во Албанија

Православниот празник Богојавлние-Водици беше прославен насекаде низ Албанија каде што живеат православните Македонци, Мала Преспа, Голо Брдо, Врбник и во поголемите градови низ Албанија. Во Мала Преспа традиционално сите села фрлаат крст во Преспанското Езеро. Ниту студеното време ниту, пак, уште постудената вода не ги спречи повеќето верници да скокнат во водите на Преспанското Езеро. Со Македонцте во Пустец беше ...

Read More »

Македонците во Албанија ја одбележаа Стара нова година – Василица

Македонците во Албанија традиционално го прославја празникот Свети Василиј Велики,со кој се означува почетокот на Новата година, според јулијанскиот календар. Меѓу Македонците во Албанија, празникот е познат како Василица, и се прославува во духот на македонските обичаи и традиција. Според традицијата наследена од дедовци прадедовци, деца маскирани и со некој музики инструмент во рака одат од куќа во куќа пеат ...

Read More »

Честитка по повод Стара нова година и Св.Василиј – Василица од Македонското друштво „Илинден“-Тирана

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”-Огранок Голо Брдо ви честита Стара нова година 2019 година и Св.Василиј – Василица со желба за многу лични успеси и бериќетна година! – стои во честитката потпишана од претседателот на Македонско друштво “Илинден“-Тирана Никола Ѓурѓај и претседателот на разгранокот за Голо Брдо Или Халилај.

Read More »