Македонци – Албанија

Македонско друштво “Илинден“-Тирана бара итно асфалтирање на патот меѓу селото Врбник и Билишта 

Македонско друштво “Илинден“-Тирана ја повикува Владата на Албанија, Општина Девол, Округот Корча да ги преземат сите неопходни мерки за итно асфалтирање на патот меѓу селото Врбник и Билишта, што е во катастрфална состојба. Патот што го поврзува селото Врбник со Билишта секојдневно е во се полоша состојба. Имено, на само 5 километри од градот Билишта се ноаѓа село Врбник, кое ...

Read More »

Мк естрада со хуманитарен концертот за Македонците во Мала Преспа

Хуманитарен концерт во организација на МК естрада ќе се оржи во Пустец, Мала Преспа  на 11 јули 2019 година срествата ќе се донират за црквата Св. Архангел Михаил во Пустец. На хуманитарниот концерт ќе настапат голем број македонски музичари како Јесица Палашоска, Влатко Миладиноски, Сања Сану, Дејан Николоски – Цуле, Татијана Стефановска, Брака Нуневски и група Маестрал од Битола. Концертот ...

Read More »

Хуманоста пред се!!

Васил Јанкула од Преспа лице со попреченост, лице со хумано срце и душа го донира својот велосипед. Со негова инициатива и војла истито го донира на лица со попреченост кои се во можност да го користат. Тој сака да ги потикне лицата со попреченост да бидат повеќе активни во општеството. Сите заинтересираните лица може да се обратат лично кај Васил ...

Read More »

Летник македонски народен празник

Летник е македонски народен празник, којшто се празнува секоја година на 14 март (1 март по стар календар) и е поврзан со враќањето на птиците преселници од јужните краишта во Македонија. Овој празник всушност во народните верувања е празник за почеток на пролета односно летниот период, периодот на цутењето на пупките на дрвјата и почетокот на земјоделските работи. Поради ова ...

Read More »

Ќе се отвора лекторат за македонски јазик на Универзитетот во Корча

  Амбасадорот на Република Македонија во Тирана Данчо Марковски, по извршени претходни подготовки и координација со ректорот на Универзитетот „Климент Охридски” во Битола, Сашо Коруновски на 04.03.2019 година оствари работна средба со ректорот на државниот Универзитет „Фан Стилиан Ноли“ во Корча, Али Јашари и членови на ректорската управа, при што беа иницирани два конкретни предлози: – Отворање на Лекторат за ...

Read More »

Македонско друштво “Илинден”-Тирана ви посакува среќен 7- 8 ми Март

Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо ви посакува среќен 7- 8 ми Март. – стои во честиткатаа на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и Македонско друштво “Илинден”- Огранок Голо Брдо.

Read More »

Македонски народни песни од Стерјо Спасе големиот македонски писател и критичар

Стерјо Спасе (14. VIII 1914 – 12. XI 1989) писател и критичар од македонско потекло. Автор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Но тој е значаен и како собирач на македонски народни умотворби, со една збирка песни што ги запишал од неговата сопруга, Николина Спасе. Запишувачот песните ги превел на албански јазик за да ги доближи ...

Read More »

Македонска читанка и сметанка издадено во 1965 – 1969 година во Тирана (ФОТО)

Македонска читанка за 2 оделение штампано од државна издавчка куќа за школи во 1969 година во Тирана Македонска сметанка за 4 оделение штампано од државна издавчка куќа за школи во 1965 година во Тирана

Read More »

Министерот задолжен за дијаспората на средба со претставници на Македонско национално малциство во Албанија 

Министерот задолжен за дијаспората на Република Македонија Едмонд Адеми, денеска во амбасадата на Република Македонија во Тирана во присуство на амбасадорот на Република Македонија Данчо Марковски се сретна со претставници на Македонско национално малциство во Албанија. Претставници на Македонско национално малциство во Албанија укажаа на проблемите со кои се соочуваат и побараа од министерот Адеми соработката со релевантните институции на Република Албанија ...

Read More »

Македонците од Албанија ја канат Европа да ги посети

Македонците од Мала Преспа и од Голо Брдо во Албанија бараат нивно поголемо вклучување во политичките, научните и културните дејности во Македонија. Тие бараат нивни луѓе да бидат вклучени во составот на македонскaта влада, нивни доктори на науки и писатели да учествуваат во членството на Македонската академија на науките и уметностите, да бидат вклучени во Друштвото на писателите, да имаат ...

Read More »