Македонија

АРМ брифинг за 2018 година пред Претседателот на Република Македонија

Во Домот на АРМ во Скопје, се одржа брифинг за борбената готовност на Армијата на Република Македонија, на кој Началникот на ГШ на АРМ, генерал-мајор Васко Ѓурчиновски го информираше Претседателот на Република Македонија и Врховен Командант на Вооружените сили, Ѓорге Иванов за состојбата во армијата во текот на 2018 година. На брифингот присуствуваа: Министерката за одбрана Радмила Шекеринска, Заменикот на ...

Read More »

Делегација од Владата на Република Македонија на посета на стопанственици во Албанија

Делегација од Владата на Македонија, предводена од министерот за странски инвестиции, Бардул Даути, советничката за земјоделство на Претседателот на Владата, Ленче Николовска и советникот во кабинетот на министерот за земјоделство, Никица Бачовски, неодамна беа во Тирана, на средби со стопанственици од Албанија. Целта на посетата беше развивање на соработка меѓу двете држави во областа на бизнисот и земјоделското производство. Се ...

Read More »

Македонија: Маркови Кули ќе биде на постојаната листа на УНЕСКО

Споменикот на природата „Маркови Кули” во Прилеп му се потребни Планот за управување и спој на природното со културното богатство со меѓународна валоризација за да биде на постојаната листа на УНЕСКО, констатираа учесниците на денешната јавна дебата што се одржа во Прилеп. Со ова, всушност, почна комплексниот процес за „Марковите Кули” да се најдат од привремената на постојаната листа на ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов ги прими учесниците во проектот „Ден со македонските водечки извршни директори”

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, денеска приреди прием за студентите од додипломски, постдипломски и докторски студии, коишто во рамки на проектот „Ден со македонските водечки извршни директори”, беа избрани да поминат еден работен ден со менаџери на успешни компании во Република Македонија. Проектот по втор пат се реализира под покровителство на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, ...

Read More »

Православните христијани го слават Свети Никола

Пра­вос­лав­ни­те хрис­ти­ја­ни го праз­ну­ва­ат Све­ти Ни­ко­ла Чу­дот­во­рец, све­те­цот заш­тит­ник на де­цата, мо­реп­лов­ците, де­вој­ките, си­ро­маш­ните, уче­ни­ците, пе­ка­рите, ап­те­ка­рите, тр­гов­ците, пат­ни­цитe.  Во Ма­ке­до­ни­ја и во све­тот има без­број цр­кви, ма­нас­тири, ико­ни и фрески, кои се по­све­те­ни на овој све­тец. Мно­гу ма­ке­дон­ски се­меј­ства ве­чер со бо­га­та посна трпе­за на ко­ја пре­ов­ла­ду­ва­ат ри­ба­та и посни­те сар­ми ќе го просла­ват праз­ни­кот. Овој све­тец имал мно­гу ...

Read More »

ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ го напушти Собранието уставните измени нелегитимни

ВМРО – ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ нема да учествуваат во понатамошните фази на процесот за измени на УставотВрз основа на одлука на Извршиот комитет на ВМРО – ДПМНЕ и на заеднички заклучок на пратеничката група на ВМРО – ДПМНЕ и коалицијата „За подобра Македонија“ одлучивме да не учествуваме во понатамошните фази на процесот кој што е повеќе фарса, ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов го прими Џон Саливан, заменик државен секретар на САД

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими г. Џон Саливан, заменик државен секретар на Соединетите Американски Држави. На средбата беа разменети мислења за тековните политички случувања во Република Македонија, за евроатлантските перспективи на земјата и за актуелните случувања во регионот. Македонскиот претседател истакна дека европските и евроатлантските интеграции остануваат стратешки цели и највисоки приоритети на Република ...

Read More »

Вистинското значење на Рождеството Христово

  Николај, Митрополит на Месогеја и Лавреотика Се наоѓаме пред овој голем празник, празникот на Рождеството Христово, кој уште е наречен од отците Митрополија на добродетелите, значи еден одделен празник. Тоа е зашто е еден многу убав празник, но и многу велик и значаен, поради силната порака што ја носи. Сите го знаеме начинот на кој го празнуваме, во главно ...

Read More »

Укинати визите за Македонците за патување во Колумбија

  Укинати се визите за македонските граѓани за Колумбија, соопшти денеска амбасадорот на Македонија во Бразил, Ивица Боцевски. Укинати се визите и за Колумбија, најбрзо растечката економија на континетот, втората најбројна држава од Јужна Америка и волшебната земја од романите на Габриел Гарсија Маркес, напиша Боцевски на својот Фејсбук профил. Следни за списокот за укинување визи за македонските граѓани се ...

Read More »

Промовирана Монографија за 50 години од возобновувањето на Дебарско-кичевската епархија

Во катедралната црква „Света Софија“ во Охрид денеска беше промовирана Монографијата за 50-годишнината од возобновувањето на Дебарско-кичевската епархија. Во обраќањето пред присутните на промоцијата претседателот на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) академик Таки Фити истакна дека станува збор за капитално дело, како што посочи, „сработена тешка, но благородна работа“, посветена на црковниот живот на територијата на денешната Дебарско-кичевска ...

Read More »