Паѓа цената на нафтата

 

Во Лондон, нафтата од видот „Брент“ паѓа надолу за 0.02% до 46 долари. Во однос на нафтата, златото благо поскапе за 0.2% и сега се продава за 1.248 долари за унца.  ОПЕК се отежнува да врши притисок, обидот во неомври 2016 година да се намали производството на нафта во земјите кои се дел од ОПЕК не успеа. Во договорот за намалување на дневното производство на 1,8 милиони барели нафта се вклучи дури и Русија. Првичниот рок за овој договор од 6 месеци во меѓувреме е продолжен до март 2018 година. Нафтата станува поевтина ширум светот.