Преспанскиот херој Васил Јанкула успешно го заврши прилепскиот полумаратон долг 21км (ВИДЕО)

Во Прилеп се одржа првиот прилепски полумаратон долг 21км. на кој учество зедоа над 200 натпреварувачи од Македонија и околните балкански држави. Дел од овој настан беше и Васил Јанкула со јуначко срце, боледува од детска целебрална парализа но воедно и човек со огромна воља успеа да докажи, дека со оптимистички дух и храбор срце ги извози 21 километри патека.

„Повеќе од 200 финишери имавме на 21 км задоволни сме бидејќи таа бројка ја очекуваме и ја најавувавме“, рече Божидар Чаушоски, организатор на маратонот. Во знак поддршка на лицата со хендикеп маратонот го извози со велосипед Васил Јанкула.

„Планирам за наредната година да возам низ цела Македонија како поддршка на лицата со хендикеп“, вели Васил Јанкула, учесник на маратонот. Полека но сигурно трчањето стануваат составен дел од здравиот начин на живот на многу граѓани.

Јанкула исто така тој има очествувано исти дена на два напревари во скопје првијо поповод скопје на точак 15км а вторијо поповод атлетичка нокна трка на 11.11.2018 година. Огромен Респект за Васил Јанкула Македонец од Мала Преспа, Албанија.