Tag Archives: Први мај

Среќен први мај меѓународниот ден на трудот

1 мај се одбележува во знак на почит на жртвите на штрајкот одржан од 1 до 4 мај 1886 година во Чикаго. На овој штрајк на кој излегле стотина илјади работници, организиран со цел воведување на 8-часовен работен ден, употребена е сила од страна на полицијата, при што имало и жртви. Во знак на почит кон жртвите од чикашкиот штрајк, ...

Read More »