Елтон Зепај од Требиштe областа Голо Брдо победник на купот  борење “Голо Брдо 2023 година”

Пред неколку дена борачот Елтон Зепај, од Требиштe областа Голо Брдо кој живее во Драч и работи во Обединетото Кралство, го освои 10-тиот традиционален куп на борење. Овој прекрасен машки спорт кој се одвива во природа се одржа традиционално во Големо Острени, областа Голо Брдо. Настанот спонзориран од Боречкото друштво „Голо Брдо“ со водачот, професорот Рази Рама и од општина Булќиза, ги собра борачите од областа Голо Брдо, Дибра, Македонија и Косово. Веќе претворено во спортски и свечен настан, 10-тото издание природно имаше традиционална спортска хармонија, но и многу празнична атмосфера. Традиционалната облека на локалните девојки ја зголеми локалната гордост, додека еден од говорниците на манифестацијата ја надополни  разничната атмосфера кога Г. Џафа, командантот во општина Булќиза, Голоборда го нарече национално богатство. Во овој говор, како и во говорите на новоизбраниот прв човек на општина Булќиза, д-р Фестиме Мјештри, се слушнаа најубавите зборови дека раката и силата на Голобордас не се само во националното борење, туку и во целата народна градба. работи и пошироко во светот каде што работат и живеат денес, како што е апсолутниот шампион Елтон Абит Зепај.

Но, кој е младиот триумфален на возраст од возрасни над 20 години?

Речиси возрасен сирак. Имаше само 2 ипол години кога татко му, познатиот интелектуалец во Требишт, Абит Фидо Зепај, почина во една од најапсурдните болници на системот на диктатурата. Неговиот татко, кој во младоста имал напредни демократски мисли и потекнувал од познато патриотско племе на овие простори. Додека изразил напредни и критички мислења за системот, бил однесен во таа болница, каде што бил лекуван со најсериозни третмани за оштетување на нервниот систем. И така, мајката на Елтон го родила и одгледала Елтон и другите деца, носејќи илјадници тетки на грбот. Почетоците на слободното демократско движење во земјата му дале можност да се пресели кон Драч и на 19-годишна возраст Елтон бил прифатен за борач со Теута од Драч. Но, времето беше доста неповолно за него. Семејната економија го принуди да тргне на печалба. Се оженил и имал деца на рана возраст, со што прерано навлегува во родителската возраст. Но срцето не му дозволи да мирува во насока на спортот борење. Неколку пати патуваше во татковината и неколку пати стана шампион.

Тој дури се борел и победил со неколку борачи, неколку пати постари од него. Елтон е скромен. Тоа е прилично мирно и почитувано. Тој е доста силен и физички и како карактер. Додека победија најмладите, односно Алим Тола до 15 години, а Ерген Рама до 15-20 години, Елтони го освои 10. Куп и традиционалниот овен. Штом го крена овенот на победата, познатиот борач од Требиште, Реиз Абдијај, се ракуваше со него, тренерите, судиите и присутните Рази Рама, Шефќет Карасани, локалниот претставник и водач на областа Фитим Бала, д-р Фестиме Мајсторот и многу други, и други. Се гордее и со други победнички таленти како Вилсон Спиро Марку од Врница, Ардит Канџа од Требиштe, Ерген Рама од Радовеши, Ади Дехари од Мало Острени – Малестрени, Леондас Хиса од Мало Острени – Малестрени, Арлинд Тола од населба Камен, Острени , Леон Халилај од Ладомерица и многу други.

Кому му ја посветувате оваа победа?

Нормално, Елтон го посветува на своето сакано семејство. Тој е горд на патот што му го дала мајка му и затоа се чувствува горд што е инспириран и што посвети уште една причина за почит и сеќавање на својот Татко кој не е жив и на синот на неговиот вујко по мајка кој не е подолго во животот, но во нивно име гледа светлина од небото. Со гордост го спомнува името на овој талентиран борач кој прерано го напуштил овој живот. Тој е Уран Адил Шевроја, а всушност на свои години предизвикувал. Сепак, во преносна смисла може да се каже дека по оваа победа, боречкиот овен „Голоборда“ слободно и победнички патува во Велика Британија, благодарение на силата, мускулите и талентот на Елтон Зепај од Требиштe областа Голо Брдо борач кој работи и живее во Лондон./ Проф.д-р Фатмир Терзиу

Advertisement