Католиците денеска го слават најголемиот христијански празник Велигден

Католиците во целиот свет, денес го слават Велигден, најголемиот и најстариот христијански празник кој се слави во спомен на воскресението на Христос, неговата победа над смртта и гревот. Вечерта пред Велигденската недела се слави Велигденското бдение, а многумина сметаат дека тоа е најбогатиот литургиски обред во Црквата. Во западното христијанство, подготовката за Велигден е пост. Таа трае четириесет дена и е обележана со одмор, тишина, покајание, пост и размислување за животот на Христос, особено за страстите и смртта на крстот. Неделата пред Велигден се нарекува Света недела. Тоа е кулминација на Великиот пост и започнува со Цветници, недела на Господовите страсти, кога се слави влегувањето на Исус во Ерусалим. Потоа, гранчиња се носат во црквата за благослов.

Низ целиот пост, особено се засилува посветеноста кон Патот на крстот, што се одржува секој петок навечер, а на повеќе места Патот на крстот се одржува во голема поворка на Велики петок. Централниот ден на Страсната недела е Велики петок, денот кога Исус умрел на крстот. Велики петок е христијански спомен за Исусовата страст и смрт. На Велики петок, евхаристиската (масовна) прослава не се слави. Олтарот е без крст, свеќници, цвеќиња и жртвеник, за да ги симболизира Исусовата страст и смрт, а верниците се собраа во црквата за да размислат за страдањата на Исус. Како и обично, католиците прво одат на велигденска миса, а потоа се собираат во своите домови со своите семејства за да јадат благословена храна.

Advertisement