Tag Archives: Д-р Олси Јазеџи

Д-р Олси Јазеџи: Америка ја претвора Албанија во безбеден рај за меѓународниот џихадизам

Во интервјуто за Балканс пост, д-р Олси Јазеџи, историчар кој е специјализиран за историјата на исламот, национализам и верска реформација во Југоисточна Европа, рече дека Америка ја претвора Албанија во безбеден рај за меѓународниот џихадизам. Подолу е даден целосен препис од интервјуто: Навид Наср: Кога Мек премина во Албанија и за каква причина? Д-р Олси Јазеџи: Иранската организација “Мужахедин – ...

Read More »

Д-р Олси Јазеџи, албански историчар бегство на Груевски како хероизмот на Имре Наги на времето на Хрушчов

Со приемот на поранешниот премиер и поранешен претседател на ВМРО–ДПМНЕ актуелен пратеник Никола Груевски од Виктор Орбани, Унгарија се покажува како слободна и независна земја во Европа. Виктор Орбан се враќа како херојот на Европа како Имре Наги кога ги отфрли Советскиот Сојуз во негово време. Американците се загрижени зошто Груевски се спасил од затворот на соросидите. Дали САД ќе ги ...

Read More »

Д-р Олси Јазеџи и проф. Пиро Прифти реферндумот во Македонија е неуспешен (ВИДЕО)

Емисијата “Импакт” анализира состојбите во Македонија, Украина и Православната црква, гости Д-р Олси Јазеџи историчар, публицист и проф. Пиро Прифти понарешен секретар на Православната лига, дискутират за неуспешниот референдум во Македонија, за напорите на Американците да го внесат целиот Балкан во НАТО, како што тоа го паправија во Црна Гора, Албанија и Хрватска, идните планови за влез на Косово и Србија. ...

Read More »

Д-р Олси Јазеџи, албански историчар, публицист и политички аналитичар честитки за паѓњето на Референдумот во Македонија (ВИДЕО)

Read More »

Ексклузивно интервју за Македонски весникот „Илинден“: Д-р Олси Јазеџи, албански историчар, публицист и политички аналитичар

Македонски весник „Илинден“: Како гледате на перспективите за односите помеѓу Република Албанија и Република Македонија? Д-р Олси Јазеџи: Мислам дека односите меѓу Албанија и Македонија се развиваат многу добро. Албанија и Македонија имаат многу заеднички работи. Тие се Балкански земји кои делат Отоманско и Византиско минато. Многу ренесансен националисти од Албанија потекнуваат од Македонија. Многу државници кои придонесоа за создавањето ...

Read More »