Екслузивно: Албанија прогласи “Персона нон грата”  52 грчки државиани за настаните во Буларат

Албанија прогласи 52 грчки државиани “Персона нон грата” организира активности на штета на суверенитетот на Република Албанија и прикажување и предизвикување на изјави за уставниот поредок, националната безбедност и јавниот мир.

Заменик-министерот за внатрешни работи, Сандер Леши истакна дека Министерството за внатрешни работи ги презел оваа одлука во прилог на уставни одговорности, тие законски одредби, како и нормите на меѓународните односи, врз основа на член 9 од Законот бр. 108/2013, “На странци”, во одбрана на важни интереси на националната безбедност поврзани со националната безбедност.

Исто така, според Леши оваа одлука, се направени во поглед на непроменети зачувување на меѓународните односи на земјата, и тоа на пријателски односи со Грција. Леши исто така ја нагласува посветеност на заштитата гарантира во секој аспект на грчкото малцинство во Албанија  историски во хармони на ова малцинство во рамките на албанското семејство.

“Ние сме свесни за историјата на добрососедските односи и за иднината на Албанците и Грците односи како држави припадност и важни одговорности во семејството на европските народи, но сметаат дека неприфатлива провокација како вулгарен, како тие се опасни што е направено вчера албанската држава и нејзините граѓани, без разлика, од поединци и одредени групи од Грција, кој потроши нашата почит кон традиционалните стапка на отворање на вратата за семејство во тага и испрати погреб обединувачки ритуал, во неподнослив приказ на екстремизмот “, рече Лешај.

Исто така, заменик-министерот за внатрешни работи истакна дека “овие лица и други кои се анализирани од страна на безбедносни сили поврзани со појавата на екстремистички вчера во село Буларат ќе им биде забрането влезот во албанија за периодот предвидени со закон “.