Вториот ирански авиопревозник Qeshm Air, исто така, планира летови помеѓу двата главни градови на 19 март . Во август 2017 година, Иран и Србија се согласија да ги либерализираат патните визи меѓу двете земји. Според српскиот невладин проект за поддршка на бегалците, InfoPark, некои Иранци го користат договорот за визна либерализација за да дојдат во Европа и да останат нелегални. Инфо Парк во февруари коментираше дека неколку Иранци легално пристигнаа во Белград како туристи, но не се вратија, туку се насочуваат  кон земјите од ЕУ, како што се Франција и Германија .

“Иако влегоа во Србија како туристи, од интервјуата се откри дека многу Иранци го користат престојот во Белград, за да воспостават врски со шверцери кои ќе ги пренесат до посакуваната од нив цел, во границите на Хрватска, Босна и Херцеговина, Унгарија или Романија “коментира организацијата.  Според интервјуираните тие го напуштиле Иран поради различни причини, вклучувајќи стравови за нивните права и слободи, особено поврзани со нивната политичка, верска или сексуална ориентација. Инфо Парк додава дека околу 600 Иранци можат да пристигнат во Белград една недела со отворени летови.

“Бидејќи повеќето од овие новодојденци немаат намера да се вратат, миграциските системи во Европа мора да бидат калибрирани и за овој нов пат кај мигрантите”, додава НВО. Српскиот министер за трговија, Расим Љајиќ, коментираше дека властите во двете земји ќе ја истражуваат можната злоупотреба на договорот за визна либерализација. Во Техеран, ќе се интензивираат инспекциите и ќе бидат потпишани разни билатерални договори за елиминирање на илегалната миграција, објави српското министерство. По укинувањето на визите, околу 7.000 Иранци отпатувале за Србија, од кои 485 се пријавиле за азил , објави министерството.