Почина основачот на Икеа

Основачoт на шведска компанија за мебел ИКЕА, Ингвар Кампрад почина во неговиот дом во Смаланд на 91 годишна возраст. „Кампрад беше еден од најголемите претприемачи на 20-иот век“, пишува во соопштението на ИКЕА, објавено по смртта на Кампрад. Кампрад почнал да продава кибритчиња на петгодишна возраст. Во 1943 година решил да отвори фабрика за мебел наречена ИКЕА, чие име е комбинација на неговите иницијали и фармата и селото каде што израснал. Кампрад беше активен во работата на светскиот гигант кој го изгради до 2013 година, кога еден од неговите четири синови, Матиас Кампрад, го презема раководството со компанијата.