Tag Archives: босна

Стартува изградбата на автопатот Сараево – Белград

Под покровителство на Турција, наскоро ќе стартува изградбата на автопатот Сараево – Белград преку две различни маршрути. Во рамките на активностите за остварување на проектот, заменик генералниот директор на дирекцијата за автопатишта на Турција Мехмет Туташ и делегацијата во негова придружба отпатуваа во посета на Сараево. Туташ и делегацијата одржаа средба со министерот за комуникации и транспорт на Босна и ...

Read More »

БиХ: Jа предупреди Хрватска ќе прогласиме суверенитет на дел од Јадранот

  Ако Хрватска ги продолжи активностите за изградба на Пељешки мост, Министерството за цивилни работи на Босна и Херцеговина ќе предложи еднострано прогласување на суверенитет на БиХ во тој дел на Јадранот, на начин како што тоа го направиле поранешните југословенски држави, а не се исклучува ни можноста за покренување на постапка пред надлежните правосудни инстанци, предупреди ресорниот министер Адил ...

Read More »

Расте политичката напнатост во Босна и Херцеговина

Расте политичката напнатост во Босна и Херцеговина. Според претпоставките напнатоста се очекува да трае се до претстојните парламентарни избори планирани за 2018 година. Додека од една страна односите меѓу трите конститутивни народи на Босна и Херцеговина поминуваат низ тешки денови и барања за нови пактови, од друга страна пак на дневниот ред повторно се најде препукувањето меѓу бошњачките политички лидери. ...

Read More »