Tag Archives: голема македонија

105 години од Букурешкиот договор

На денешен ден, пред 105 години, на 10 август 1913 година, во Букурешт, Романија, завојуваните страни во Првата и Втората Балканска војна 1912-1913 година, потпишаа мировен договор, познат како Букурешки мировен договор, со кој се санкционира поделбата на Македонија и Македонскиот народ меѓу Бугарија, Србија и Грција, дел остана и во Албанија. На Меѓународната конференција во Букурешт од 28 јули ...

Read More »

Тодор Петров: Атина има министерство за окупираниот дел од Македонија

Северна Грција се употребува како географски термин којшто ги означува северните делови на Република Грција. Географскиот термин “Северна Грција” главно означува два северни региони: Македонија и Тракија, окупирани во Балканските војни 1912-1913 година. До 1912 година Македонија, Тракија, Епир и Тесалија никогаш не биле дел од Грција, односно никогаш не биле грчки! До 1912 година Македонија никогаш не била грчка! ...

Read More »

23 октомври – Ден на македонската револуционерна борба

Во 23 октомври 1893 година започна сагата наречена ВМРО. Внатрешната Македонска Револуционерна Организација која веќе со генераци испишува страниците на македонската историја. Сага за Македонската револуционерна борба за ослободување на Македонија и создавање на национална држава на македонскиот народ. Основите на Организацијата со цел обединување на националните сили на македонскиот народ и започнување организирана борба за исполнувањето на вековниот сон ...

Read More »