Tag Archives: историја

Картата на Македонија во Атласот на Роберт Вилкинсон од 1797

Роберт Вилкинсон (1768 – 1825) бил англиски картограф и издавач на атласи. Повеќето од мапите на Вилкинсон биле изведени од издавачот на англиски карти, Џон Боулс. По смртта на Боулс во 1779 година, Вилкинсон ја стекнал библиотеката со мапи на Боулс. Откако ја добил библиотеката за мапи, Викинсон ги ажурирал плочите до 1794 година, кога го издал „Универзалниот атлас на светот“. ...

Read More »

Повик од 26 македонски историчари за одбрана на уставното име, јазикот и историјата

Дваесет и шест историчари, доктори по историски науки и универзитетски професори се спротивставуваат и ги отфрлаат обидите за, како што сметаат, редефинирање, промена и фалсификување на македонската историја, чија конечна цел, според нив, е уништување на македонската нација со сите нејзини идентитетски обележја. Во писмо обраќање во врска со, како што наведуваат, актуелните состојби поврзани со идентитетските прашања, тие ја повикуваат ...

Read More »