Битолскиот театар со претставата кај Македонците во Торонто

 

Публиката во Торонто, Канада синоќа ги поздрави актерите од Битолскиот театар кои по 75-ти пат ја изведоа претставата „Без Паника“. Како и претходните две претставувања на овој театар во Торонто, така и овој пат, гостувањето предизвика голем интерес кај македонските иселеници кои живеат во Торонто и бура од емоции при контактот со својот мајчин јазик на сцената на театарот. Тие се покажаа како одлични домаќини и поддржувачи на ова гостување обидувајќи се краткото време од оваа посета да се дружат и да покажат што повеќе од градот во кој што живеат.

Од самиот почеток на претставата публиката реагираше одлично и во текот на двочасовната изведба уживаше, препознавајќи ги сите комични елементи од претставата. На крај, со желба за повторна средба од овој тип срдечно им честитаа на актерите, поразговараа и се фотографираа со нив. Екипата на Битолскиот Театар како потврден амбасадор на македонската култура и јазик и овој пат професионално ги изврши своите обврски со што уште еднаш успеа за момент да доближи многубројните Македонци кои живеат тука до својата родна земја, информираат од Битолскиот театар.

Уметничкиот директор на Битолскиот театар пак Благој Мицевски исто така се заблагодари за посетеноста и гостопримството, но и на Министерството за култура на Република Македонија како и на актерите Александар Копања, Никола Пројчевски и Маријан Ѓорѓиевски, Битолскиот театар и на директорот Валентин Светозарев кои ја овозможија оваа продукција и ова гостување.