Македонската економија годинава ќе порасне 2,5%

Меѓународниот Монетарен Фонд по втор пат ја намали прогнозата за раст на македонската економија.  Во најновиот извештај предвува пораст од 2,5%  оваа година. Првичните проценки беа дека БДП ќе порасне 3,9 отсто, процент кој беше корегиран надолу во априлскиот извештај на 3,2, за сега повторно да се намали.. Бројките се под просекот на  европските земји во развој, а во споредба со регионот само Босна и Херцеговина ќе има ист раст како Македонија. Во Србија и Црна Гора  економијата ќе порасне  3%, Хрватска 2,9, , Бугарија 3,6, Унгарија 3,2%, Романија 5,5, Албанија 3,7, додека Косово 3,5%. Во оваа група се и Полска  со раст од 3,8% и Турција со 5,1 раст.