САД: Планира да ги укини визите за Македонија

 

По медиумите кружи веста дека американскиот претседател, Доналд Трамп потишал декрет со кој на граѓаните од Македонија им се дозволува без виза да патуваат во Америка. Новиот декрет за визната политика за Македонија дозволува граѓаните да можат да престојуваат 180 дена во САД заради некој бизнис иликако туристи. За граѓаните кои што сакаат да останат подолго од 180 дена потребно ќе е виза, а ваквата одлука би ја зголемила трговската размена меѓу двете земји. Ваква вест во медиумите беше ланзирана и минатата година, но ја демантираа од американската амбасада во Скопје, но сега за сега нема официјална реакција од нивна страна. Еднинствено забранет влез ќе им биде на граѓаните кои што поседуваат пасош на Сирија, Ирак, Либија, Судан, Либија, Сомалија и Јемен, држави со мнозинско муслиманско население.