Tag Archives: крим

Норвешката делегација е во посета на Крим, барајќи соработка

Иако европските земји и понатаму ги подржават анти-руски санкции усвоени по обединување на Крим со Русија во 2014 година, се повеќе и повеќе Европејците имаат намера да го посетат полуостровот да се види со свои очи што навистина се случува таму. Последниот случај е оној на норвешката делегација што допатуваше на Крим минатата недела. Делегацијата се состоеше од 11 политичари, ...

Read More »

Две години затвор за лидерот на кримските Татари

Судот на Крим го осуди влијателниот лидер на кримските Татари, Илми Умеров, на две години затвор поради повикот за сепаратизам. Русија по присоединувањето на Крим во 2014 година усвои закон со кој се забранува оспорување на тој чин. Илми Умеров е поранешен заменик-претседател на Меџлисот, репрезентативно тело на кримските Татари, кое кримскиот Врховен суд го забрани во април прогласувајќи го ...

Read More »