Норвешката делегација е во посета на Крим, барајќи соработка

Иако европските земји и понатаму ги подржават анти-руски санкции усвоени по обединување на Крим со Русија во 2014 година, се повеќе и повеќе Европејците имаат намера да го посетат полуостровот да се види со свои очи што навистина се случува таму. Последниот случај е оној на норвешката делегација што допатуваше на Крим минатата недела.

Делегацијата се состоеше од 11 политичари, претприемачи и не само што побара склучување на својата еднонеделна посета, која ќе трае до 12 октомври, потпиша договор за соработка со овој регион на Русија. Норвежаните ја изразија желбата за воспоставување пријателски односи со полуостровот, додека дел од делегацијата се и двајца германски законодавци.

“Членовите на делегацијата ја истакна потребата од градење на партнерски и пријателски односи со Крим”, изјави заменикот на Кримската парламент, заменик-претседателот на Комисијата за надворешни работи Јуриј Gempel. До денес, претставниците на Норвешка одржаа неколку состаноци со локалните жители и внимателно ја разгледаа реалната ситуација во регионот. Агендата за посета, исто така, предвидува средба со претседателот на парламентот на Крим, Владимир Константинов.

Како што беше најавено во септември оваа година, во последните 18 месеци на полуостровот го посетија повеќе од 100 странски делегации, меѓу кои и истакнати личности од меѓународната политика. Норвешката делегација истакна дека има недостаток на информации за моменталната ситуација на Крим во западните медиуми. “Дојдовме овде за да им покажеме на нашите медиуми дека тука има смиреност.

Проблемот е што мислењето на нашите медиуми е само дел од оваа приказна. Ние се обидуваме да ја смениме оваа ситуација, но ова не е направено брзо “, рече шефот на делегацијата Хендрик Вебер. Според Вебер, една од целите на делегацијата е да се информира норвешки државјани Крим “е прекрасно место, каде што луѓето живеат во мир и каде што не постои војна”.