Токио за првпат после 90 години ќе зазвучат камбани во православна црква

 

За првпат после 1928 година, во соборниот храм посветен на Вознесението Господово во Токио, ќе зазвучат нови камбани. „Камбаните овде последен пат зазвучија точно пред 90 години. Тогаш имало и силен земјотрес. Претходно во 1923 година храмот настрадал многу, камбанаријата се срушила и од тогаш сите камбани замреле“, изјави архимандрит Герасим. Сега постојат шест камбани. Три се во многу лоша состојба, а меѓу нив најстара е онаа од 1884 година. Кон нив ќе бидат додадени уште 11 нови, кои се дело на руски мајстори, таа што вкупниот број ќе биде 14.