Рама: ЕУ ги фаворизира Србија и Црна Гора, но не и Македонија и Албанија

Премиерот на Албанија Еди Рама присуствуваше на Меѓународната конференција за зајакнување на интеграцијата на Западен Балкан во Софија, во рамки на којашто изјави дека Европската унија фаворизира земји како Србија и Црна Гора, но не и Албанија и Македонија, и покрај нивната голема посветеност кон процесот на евроатланска интеграција.

„Ние целосно го поддржуваме фактот дека Србија и Црна Гора веќе преговараат, но ние цврсто веруваме дека е време и Албанија и Македонија да започнат преговори. Искрено, тоа е противречно, по начинот на којшто јас гледам. Од една страна имаме сериозна посветеност кон процесот на интеграција, а од друга, крајно време е европската страна да има јасна позиција за нашата иднина. Истовремено недостатокот на почеток на преговорите е разочарувачки “, рече Рама.