Рускиот амбасадор во Тирана: За влез на Македонија во НАТО одлучува Македонскиот народ

Прашањето за името на Македонија и членството во НАТО, според рускиот амбасадор во Тирана, Александра Карпуш, треба да биде одлука на Македонскиот народ.

Ја исклучувам можноста Русија да се меша во ова прашање, но од друга страна ја советува Македонија да не брза да стане дел од НАТО.

“Мислам дека ќе биде многу фер дека прашањето за името на Македонија, неговото членство во НАТО и во ЕУ треба да биде во рацете на македонскиот народ. Дури и ако биде избран во парламентот, ова може да доведе до подлабоко одвојување на македонскиот народ.

Во врска со можна интервенција на Русија во прашање од особена важност, бидејќи тие се само легенди неосновани бидејќи Русија нема причина да го стори тоа, ние сме убедени дека прашањата ќе бидат решени од страна на слободната волја на луѓето. Русија не е против членството на ниту една друга земја во ЕУ, ниту Македонија, Србија, Босна и Херцеговина. Ако тоа е отворена волја на народот, земјата зошто не, тие се слободни за нивните одлуки “, рече амбасадорот.

Рускиот дипломат е исто така оптимист во врска со Албанија. “Обемот на трговијата во земјоделството постојано расте, особено во последните четири години. Толку ефективен и ефективен во сите погледи сакаме да имаме односи и со Албанија. Постојат планираниот состанок на албанско-руската меѓувладина комисија копретседателите позитивни чекори, можеби следната година ќе се одржи седницата на меѓувладината комисија “, рече рускиот амбасадор во Тирана.

Овие изјави рускиот амбасадор ги даде од Универзитетот во Корча, каде што присуствуваше на манифестацијата организирана по повод декорација на преведувачот Ванѓуш Зико.