Скопје одбележува 54 години од катастрофалниот земјотрес

На денешен ден пред 54 години Скопје беше разурнато од катастрофален земјотрес со јачина од 9 степени според Меркалиевата скала (магнитуда од 6,1 степени), во кој загинаа 1070 луѓе, а околу 4.000 беа повредени. Катастрофалниот земјотрес во Скопје се случи на 26 јули 1963 година во пет часот и 17 минути, а помали потреси имаше до пет часот и 43 минутиЗагинаа 1.070 луѓе, а повеќе од 3.000 беа повредени. Беа урнати 15.800 станови, а оштетени 28.000. Над 200.000 луѓе остана без покрив над глава. Потресот урна 15.800 станови, а оштетени беа 28.000 домови. Без покрив над главата останаа над 200.000 луѓе.