Tag Archives: босна и херцеговина

Македонците во Босна и Херцеговина ќе патуваат со лична карта

Спогодбата за услови на патување меѓу Република Македонија и Босна и Херцеговина од денеска стапува во сила, со што на граѓаните им се овозможува влез во двете држави и со лична карта, информира Министерството за надворешни работи. Во сила стапува Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Советот на министри на Босна и Херцеговина, за условите за патување на државјаните ...

Read More »

Шефовите на дипломатиите од Западен Балкан денеска во Сараево

  Стратегијата за проширување на ЕУ во Западен Балкан е главната тема на денешниот состанок во Сараево на шефовите на дипломатиите на земјите од Западен Балкан – Македонија, Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Косово и Србија. На состанокот ќе се разговара и за подготовките на претстојниот самит за Западен Балкан во рамките на Берлинскиот процес што на 9 и ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија се средна со претседавачот со Советот на министри на Босна и Херцеговина

  Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, денеска го прими Претседавачот со Советот на министри на Босна и Херцеговина, г. Денис Звиздиќ. Двајцата соговорници оценија дека двете држави ги карактеризираат традиционално пријателски односи и идентични ставови во однос на унапредување на меѓународната и соработката во регионалните иницијативи. На средбата беа разменети мислења околу состојбите во регионот и актуелните политички ...

Read More »

Меѓу Македонија и Босна и Херцеговина ќе може да се патува и само со лична карта

Владина делегација од Босна и Херцеговина, предводена од претседавачот со Советот на министри, Денис Звиздиќ денеска е во официјална посета на Македонија. За време на посетата, министерот за надворешни работи на Република Македонија, Никола Димитров и министерот за надворешни работи, Игор Црнадак ја потпишаа Спогодбата меѓу Владата на Република Македонија и Советот на министри на Босна и Херцеговина, за условите ...

Read More »

Босна и Херцеговина нова дестинација на бегалците

  Босна и Херцеговина стана нова дестинација за бегалците од Блискоисточните земји кои се принудени да бегаат од војните и судирите во своите земји и сакаат да подобар живот. Поради тоа Босна и Херцеговина стана нова дестинација на бегалците на патот за подобар живот кои што сакаат да пристигнат во западноевропските земји. По затворањето на линијата Грција, Македонија, Србија, Хрватска ...

Read More »

Граѓаните на Македонија и Босна и Херцеговина ќе патуваат во двете земји со лични карти

Владата на Република Македонија го разгледа и прифати Извештајот за завршени преговори за усогласување на текстот на Спогодба меѓу Владата на Република Македонија и Советот на Министри на Босна и Херцеговина за условите за патување на државјаните на двете земји со лични карти. По усогласувањето на спогодбата и по ратфикацијата во собранијата, граѓаните, граѓаните од двете земји во Македонија и ...

Read More »

Претседавачот на Претседателството на Босна и Херцеговина во дводневна официјална посета на Република Македонија

Претседавачот на Претседателството на Босна и Херцеговина, г. Иваниќ кој е во дводневна официјална посета на Република Македонија беше разговарано за односите меѓу двете земји и притоа, како што истакна претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов, Република Македонија континуирано дава поддршка на територијалниот интегритет и суверенитет на Босна и Херцеговина, како и на евроинтеграцискиот процес на оваа земја. „Сакам ...

Read More »