Tag Archives: Азиланти

Албанија за осум месеци азил побарале 3.000 Сиријци

Сириските државјани стануваат се побројни подносители за азил во Албанија, според претставникот на УНХЦР, Пабло Запата, во периодт јануари-август годинава за азил аплицирале 3.000 Сиријци, за разлика од лани кога во текот на целата година имало 307 апликации. Илјадници бегалци од Сирија ја преплавија Албанија, извори од мисијата на ЕУ во Тирана го нарекоа овој феномен злоупотреба на системот за ...

Read More »

Велика Британија со финансиска помош до албанските власти со цел да го спречат напливот на азиланти до Албанија

Појавата на жртви на модерното ропство од Албанија во Велика Британија станува се позагрижувачка, поради што британските власти бараат против овој феномен максимално да се ангажираат властите во Албанија и тоа финасиски ќе го потпомогнат. Со посебна програма за тоа властите во Лондон издвоиле два милиона фунти за Албанија за време на состанокот на високи функционери од двете земји. Средствата ...

Read More »