Македонци – Балкан

Сојузот на Македонците со исламска религија упатува јавен повик до Македонците во областа Гора и цело Косово на пописот на населението да се попишат како Македонци, со мајчин Македонски јазик, вероисповед муслимани

Сојузот на Македонците со исламска религија (СМИР) упатува јавен повик до Македонците во областа Гора, Призренска Жупа и цело Косово, на пописот на населението од 5 април до 17 мај 2024 година да се попишат како Македонци, со мајчин Македонски јазик, вероисповед муслимани. СМИР ги повикува сите Македонци од Гора, Пеизренска Жупа и Косово, кои живеат и престојуваат во Македонија, ...

Read More »

Евгенија Нацулиду преставник на македонското национално малцинство во Грција кандидира за Европскиот парламент  

Оваа година гласачкото ливче на Партијата за еднаквост, мир и пријателство политичка партија на турското малцинство во Тракија, Грција oваа година член на македонското национално малцинство учествува на гласачкото ливче! Сите Македонци кои сакаат да ја дават поддршката за македонскиот јазик и национален идентитет, гласајте за број 26 за Евгенија Нацулиду. Нема да можеме да избираме европратеник, поради изборниот закон ...

Read More »

Историска тужба против Европската комисија – Не ги штити правата на Македонците во Бугарија

Македонскиот Клуб за Етничка Толеранција од Благоевград (Горна Џумаја) поднесе тужба против Европската Комисија пред Судот на Правдата во Луксембург, за да ја принуди Бугарија да го регистрира клубот и со тоа да го заштити европското право на асоцијација и здружување. Тужбата е поттикната и организирана од НовАсном, Македонското Меѓународно Движење за Човекови Права, Светскиот Македонски Конгрес – Канада, Симон ...

Read More »

Во Мелник собир во чест на великиот македонски водач Јане Сандански

По повод годишнината од убиството на великиот македонски водач Јане Сандански во Мелник, Бугарија се одвива собир, одганизиран од ОМО “Илинден”-Пирин. Полицијата ги запираше сите автобуси, конфискуваа знамиња и постер, ги проверуваат и сликаа личните карти. Присуствуваат над 100 униформени и цивилни полицајци – информираат од ОМО “Илинден”-Пирин На собирот збореше внук на Јане Сандански. Поради своите идеолошки погледи, убиен ...

Read More »

Преседателката на НСМНМ Митровиќ освари средба со Министерот за човекови и малцински права и социјален дијалог во Владата на Србија, Жигманов

Министерот за човекови и малцински права и социјален дијалог во Владата на Република Србија, Томислав Жигманов, денеска во Министерството разговараше со новоизбраната претседателка на Националниот совет на македонското национално малцинство, Зорица Митровиќ. За време на средбата, министерот Жигманов истакна дека е сигурен дека ќе продолжи одличната соработка на Министерството за човекови и малцински права и социјален дијалог со Националниот совет ...

Read More »

Македонците во Бугарија ќе одбележат 109 години од убиството на Јане Сандански

Македонците во Бугарија на 21 април ќе одбележат 109 години од убиството на македонскиот револуционер Јане Сандански. По тој повод се повикуваат сите Македонци да дојдат на Мелник и да оддадат почит на пиринскиот цар. Убиството на Јане Сандански било извршено во 1915 година кај месноста Блатата на патот од Рилскиот манастир за Неврокоп.

Read More »

Зорица Митровиќ едногласно е избрана претседател на Националниот совет на Македонците во Србија

Во саботата, во Јабука се одржа седница на Националниот совет на Македонците во Србија за избор на претседател по смртта на Борче Величковски. На седницата за претседател на Националниот совет на Македонците во Србија, едногласно е избрана Зорица Митровиќ од Белград, член и од 2014 годинa секретар на Националниот совет на Македонците во Србија. Мандатот на Митровиќ е до 2026 година, ...

Read More »

Почина Борче Величковски, претседател на Националниот совет на Македонската заедница во Србија 1973-2024

По кусо боледување, на 51-годишна возраст, денес во својот дом во Панчево, почина Борче Величковски, претседател на Националниот совет на Македонската заедница во Србија. Борче Величковски е роден на 29 август 1973 година во Крива Паланка, Република Македонија. Со неговата мајка од Македонија доаѓаат во Јабука, Панчево и таму продолжува да живее. Оженет е за Адела со која имаат три ...

Read More »

Почина Кирил Костадинов Иванов, македонски национален деец, публицист и современ македонски херој од Пиринска Македонија

На 31 јануари, по кусо боледуваање, во благоевградската болница почина Кирил Костадинов Иванов, македонски национален деец, публицист и современ македонски херој од Пиринска Македонија, Бугарија.Кирил Костадинов Иванов е роден на 4 мај  1942 година во село Илинденци, Пиринска Македонија. Кирил Костадинов Иванов живее во градот Сандански, цел живот активно се бори за македонските права и слободи во Бугарија. Во 1961 ...

Read More »