Македонци – Свет

Централниот совет на Македонците во Германија со ултиматум до Владата, бараат итни мерки за враќање на човековите права

Одборот на Централниот совет на Македонците во Германија на вонреден состанок едногласно одлучи да побара итно враќање на човековите права за македонските граѓани и да покрене правна постапка, соопштија денеска. Од 13 февруари 2024 година, македонската влада не ги почитува основните права на Македонците ширум светот. Особено, одлуката да се прогласат важечки пасоши за неважечки без доволен капацитет за издавање ...

Read More »

Централниот совет на Македонците во Германија испрати барање до македонската амбасада во Берлин, Бон и Минхен, изразувајќи загриженост поради долгите чекања за термини за пасоши

Централниот совет на Македонците во Германија испрати итно писмо до македонските амбасади во Берлин, Бон и Минхен, изразувајќи загриженост поради долгите чекања за термини за фотографирање за пасоши. Писмото, изработено во името на Централниот совет на Македонците во Германија, истакнува дека овие чекања значително ги ограничуваат личната слобода и мобилност на заедницата. Во писмото се спомнува дека до сега се ...

Read More »

Централниот Совет на Македонците во Германија упати честитка за 15 годишнината од основањето на Македонското друштво “Илинден“-Тирана

Честитка за 15-годишнината на Македонското друштво “Илинден” во Тирана и Поздрав од Централниот Совет на Македонците во Германија Македонското Друштво “Илинден” во Тирана го прославува својот 15-годишен јубилеј и ги истакнува значајните постигнувања во текот на годините. Во овој период, друштвото одржа многу средби со државните институции и локалната власт за заштита на правата и позицијата на македонското малцинство во ...

Read More »

Македонски клуб “Илинден”-Лацен прослави 45 години од своето основање (ФОТО)

Македонски клуб “Илинден”-Лацен, дбележа 45 години од своето основање, во просторите на Македонска заедница во Лацен се организира голема прослава co богато македонско мени и прекрасни народни македонски песни и ора. Во овје 45 години Македонскиот клуб “Илинден”-Лацен работеше на промовирање на македонскиот јазик и култура обичај и традици на Македонскиот народ. На прославата присуствуваа бројни членови, преставници на Македонската православна црковна ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права: Не е доволно само да кажеш дека си Македонец

Мораш да преземеш акција. Во спротивно, ќе продолжи раздавањето на се што е македонско на оние кои сакаат да не искоренат. Засекогаш ќе останеме „Северномакедонци“ од „Северна Македонија“ – изрази кои се измислени специјално да се искорени нашето име, идентитет, култура, наследство, јазик и историја. Не е доволно да кажеш дека си Македонец. Самото одење на македонски настани не е ...

Read More »

Македонците во Данска го одбележуваат големиот празник Водици (ФОТО)

Македонците во Данска го одбележуваат големиот празник Водици и по тој повод фрлаа крст во Белвустранд, Копенхаген, а најсреќен беше Марко Петровски, кој го фати светиот крст. Осум верници се фрлаа по крстот, церемонијата беше на море, и на минус 3 степени, а  Марко Петровски е среќниот. Тој и лани го фати крстот. Организатор е Македонска православна црква Св. Климент Охридски ...

Read More »

Изложба за македонскиот фронт претставена во Франција

По повод 105 години од завршувањето на Првата светска војна и одбележување на Денот на примирјето (11 Ноември) македонската асоцијација „Илинден 1903“ придонесе францускиот град Кантеле во Нормандија оваа година да биде домаќин на изложбата „100 години од Македонскиот фронт – секојдневниот живот на линијата на фронтот“ од македонските автори Иљо Трајковски и Мире Младеновски во тесна соработка со Асоцијацијата на наставници по ...

Read More »

Колумна на Бил Николов: Канадската дволичност и отвореното промовирање на нацизмот

Што е првата мисла што ви дојде на ум додека пратениците во канадскиот Парламент му дадоа стоечка овација на украински нацистички ветеран од Втората светска војна (настан кој е резултат на канадската доброволна слепа послушност во спроведување на американската надворешна политика). Можевте ли да помислите вакво нешто да се случи во канадскиот Парламент? Доколку ја следевте канадската политика во изминатите ...

Read More »

Централен совет на Македонците во Германија: Отворено писмо до канцеларот Олаф Шолц во врска со преговарачката рамка за Македонија

Почитуван господине Сојузен канцелар Шолц, Во врска со понатамошниот тек на преговорите за членство на Република Македонија[1] во ЕУ би сакале да Ве информираме за актуелната состојба и притоа да го изнесеме нашето гледиште. Не радува што неодамна во Берлин го пречекавте премиерот Ковачевски и недвосмислено му ja потврдивте Вашатаподдршка за Македонија на патот кон Европската унија. [1] Со Преспанскиот договор Република ...

Read More »

Централниот cовет на Македонците во Германија на сите Македонци им го честита Eвропскиот ден на јазиците

Централниот совет на Македонците во Германија по повод одбележувањето на 26-ти септември, Европскиот ден на јазиците, упати честитка до сите Македонци со порака да го зачуваат македонскиот како мајчин јазик, бидејќи, како што посочува, тоа е најголемото обележје на националниот идентитет, но и да научат и други јазици, зашто тоа е алатка за стекнување поголемо меѓукултурно разбирање. Европскиот ден на јазиците ...

Read More »