Култура

Избрани се првите добитници на стипендијата „Ацо Шопов“ 

Саранда Мехмеди и м-р Иван Антоновски се првите добитници на стипендијата „Ацо Шопов“, што фондацијата „Ацо Шопов – Поезија“ одлучи ја доделува на студенти од втор и трет циклус, по минатогодишното одбележување на 100 години од раѓањето на македонскиот класик. Кандидатите се избрани едногласно од страна на стручното жири на фондацијата, чии членови се: проф. д-р Лидија Капушевска-Дракулевска (УКИМ), проф. д-р Луси ...

Read More »

Замина Исмаил Кадаре, гениј на пишаниот збор, оставајќи трајно уметничко и спиритуално богатство за Албанија, Балканот и светот

Во утринските часови денеска, почина Исмаил Кадаре, албански новелист, поет, есеист, сценарист и драматург. Тој беше водечки меѓународна литературен деец и интелектуалец. Кадаре, се фокусираше на поезијата до објавувањето на неговиот прв роман „Генералот на мртвата армија“, кој го направи познат на меѓународно ниво. Исмаил Кадаре е роден на 28 јануари 1936 година, во Кралството Албанија за време на владеењето ...

Read More »

Осврт по повод 90 години од раѓањето на Петре М. Андреевски од најголемиот познавач на неговото дело

Денес се навршуваат 90 години од раѓањето на големиот македонски писател Петре М. Андреевски. По тој повод Ви испраќаме осврт на универзитетската професорка и книжевна критичарка, Весна Мојсова-Чепишевска, којашто важи за најголем познавач на творештвото на Андреевски.  За текстот има авторска согласност за негово интегрално или фрагментарно објавување. – И по девет децении од неговото раѓање, мора да се нагласи ...

Read More »

Во издание на КОВЗРГ од печат излегоа: книгата „Водич за запознавање со еврејската историја, религија и култура“ и зборникот на трудови „Дали екологијата е и духовен предизвик“

Во издание на Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи – КОВЗРГ деновиве од печат излегоа: книгата „Водич за запознавање со еврејската историја, религија и култура“ и зборникот на трудови „Дали екологијата е и духовен предизвик“. Комисијата за односи со верските заедници и религиозни групи (КОВЗРГ) изминатите години преку својата програма за работа исклучителен фокус посвети на збогатување ...

Read More »

„Матица македонска“ ја организира најголема книжевна прослава на љубовта досега

Во чест на 90-годишнината од раѓањето на авторот на „Дениција“, Петре М. Андреевски, следната недела книгоиздавателството „Матица македонска“ ќе ја организира најголемата книжевна прослава на љубовта досега. Во среда, со почеток во 19 часот, во Паркот на книгите на „Матица ексклузив“ ќе се одржи големата промоција на книгата „Македонска љубовна лирика“ приредена од Весна Мојсова-Чепишевска и Иван Антоновски, и двајцата ...

Read More »

Нови мостови за книжевната македонистика: Ниш во знакот на современата македонска книжевност, на Чинго и на Шопов

Се градат нови мостови за книжевната македонистика и за нејзината меѓународна афирмација. Вчера, Ниш беше во знакот на современата македонска книжевност. Универзитетски професори, книжевни истражувачи, преведувачи, лингвисти, студенти, уметници, високи претставници на македонската заедница во Србија… Сите беа дел од вечерта посветена на современата македонска книжевност, на којашто се промоцираа две капитални дела објавени оваа година во Србија, а коишто ...

Read More »

Се зацврстуваат релациите меѓу македонските и српските филолози за афирмација и развој на македонистиката: Вечер на современата македонска книжевност во Ниш

Се зацврстуваат релациите меѓу македонските и српските филолози за афирмација и развој на македонистиката. Се продлабочува соработката меѓу книжевните истражувачи од академската заедница на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, особено од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и колегите од Универзитетот во Ниш, каде на Филозофскиот факултет се изучуваат македонскиот јазик и книжевност. Денес, во пресрет на одбележувањето на 79-годишнината ...

Read More »

Блетиса Карај од Албанија победник на фестивалот на турска песна во Германија

Дванаесетгодишниот ученик Ајдин Османовиќ или „бисерното грло од Сребреник„ (Босна), кој на македонската јавност ѝ е познат по беспрекорната изведба на македонски народни песни освои меѓународна награда за интерпретација на турска песна на меѓународниот фестивал за јазик и култура „Бои од гласови„ кој викендов се одржа во германското гратче Гесеке. ЗА ФЕСТИВАЛОТ „БОИ ОД ГЛАСОВИ„ Фестивалот „Бои од гласови„ е ...

Read More »

Шеесет години од раѓањето на Венко Андоновски – Мојсова-Чепишевска: Треба да сме среќни што во нашево време имаме автор од форматот на Венко Андоновски

Мојсова-Чепишевска: Треба да сме среќни што во нашево време имаме автор од форматот на Венко Андоновски Треба да сме среќни што во нашево време имаме автор од форматот на Венко Андоновски. Треба да се среќни и писателите што имаат таков колега по перо, и книжевните критичари, и читателите… Треба да е (и е) среќен и Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ при ...

Read More »