Македонија

Свети Климент Охридски

Најистакнатиот словенски просветител и рамноапостолен епископ Историските документи и другите извори говорат дека Св. Климент ги придружувал Кирил и Методиј на нивното патување во Рим, каде што на папата му биле дадени моштите на Климент Римски. Во Рим, Климент и другите ученици на Кирил и Методиј биле поставени за свештеници. Во 869 година, Методиј бил поставен за архиепископ на Панонија ...

Read More »

Братството на Свештената Бигорска Обител: Само петмина ли се виновни?

о деновите што одминаа, нашето општество се помрачи, за жал, и со тешката вест за еден грозоморен духовен мрак. Сите ние разбравме за свирепото убиството на еден повозрасен честит човек и на едно невино јагне Божјо, 14-годишо немоќно девојче. И кој нормален човек би можел да остане рамнодушен на една таква вест, да не се вознемири и згрози од едно ...

Read More »

Николоски до кандидатите за Комесар за човекови права во Европа: Почитување на човековите права на Македонците во Бугарија и Грција е услов за мојата поддршка (ВИДЕО)

Овие два дена во Париз се одржува Комисијата за правни прашања и човекови права на Парламентарното собрание на Советот на Европа. Најбитната точка која што се разгледува е изборот за Комесар за човекови права. Можеби една од најзначајните институции во Европа имајќи предвид дека директно се занимава со човековите и малцински права кои што се под опасност во многу земји ...

Read More »

Советот на Европа го реизбра Александар Николоски за генерален известувач за укинување на смртната казна

Комисијата за правни прашања и човекови права на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ), на седницата која се одржува на 30 ноември и 1 декември во Париз, го реизбра Александар Николоски за генерален известувач за укинување на смртната казна. Ова му е втор мандат на оваа позиција. Инаку, мандатот трае една година. Притоа, Николоски пред Комисијата презентираше информативна белешка ...

Read More »

Македонија: Неформална вечера на Министерскиот совет на ОБСЕ во Скопје

Неформалната вечера на министрите за надворешни работи кои учествуваат на 30. Министерски совет на ОБСЕ, чиј домаќин е шефот на дипломатијата на Македонија и претседавач на ОБСЕ Бујар Османи. Скопје, 29 ноември 2023. Во Скопје вечерва ( на 29 ноември ) почна неформалната вечера на министрите за надворешни работи кои учествуваат на 30. Министерски совет на Организацијата за безбедност и ...

Read More »

Интерпол денеска распиша меѓународна потерница за исчезнатата 14-годишна Вања Ѓорчевска од Скопје

Интерпол денеска распиша меѓународна потерница за исчезнатата 14-годишна Вања Ѓорчевска од Скопје, по која се трага трет ден. За потрагата на Вања е формиран и специјален штаб на МВР. 14 годишното девојче исчезна во понеделникот наутро на пат кон училиштето Песталоци. Денеска тивко и тажно во скопската населба Дебар маало. Катанец на влезот на училиштето, а зошто нема одговор. Министерството ...

Read More »

Поранешниот Претседател Иванов стана Почесен доктор на науки на Универзитетот Тракија во Едрене, Турција

Во периодот 27-28 ноември 2023 година Иванов оствари посета на градот Едрене во Република Турција. Посетата се оствари на покана на универзитетот по повод Одлуката на Сенатот на Универзитетот Тракија за доделување на титулата Почесен доктор на науки на Претседателот Иванов. Церемонијата на доделување на титулата се одржа во присуство на голем број високи гости од Република Турција. Ректорот на ...

Read More »

30. Министерски совет на ОБСЕ во Македонија

30. Министерски совет на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ) ќе се одржи од 30 ноември до 1 декември 2023 година во Скопје, Македонија. Министерскиот совет е централното тело за одлучување и управување на ОБСЕ. Годишниот состанок е можност министрите за надворешни работи да ја разгледаат и оценат безбедносната состојба во евроатлантската и евроазиската област, како и работата ...

Read More »

Македонската култура и официјално станува дел од „Културните патеки“ на светите Кирил и Методиј

Македонската култура, за прв пат станува дел од европскиот проект, „Културните рути“ на Советот на Европа. На последното Генералното Собрание на асоцијацијата, беa прифатени апликациите на Институтот за македонска литература од Скопје и на Јавната научна установа Институт за старословенска култура-Прилеп. Беше донесена одлука дека почнувајќи од 1 декември годинава, овие две значајни установи стануваат полноправни членки  на „Културната рута на ...

Read More »