Македонци

ММДЧП ја осудува поддршката што ЕУ и НАТО ја даваат на бугарскиот анти-македонски расизам

  Ако една организација тврди дека ги почитува човековите права и демократијата, но притоа принудува држава да си го смени името за да стане „дел до клубот“, што очекувате да се случи? Угнетувачите кои го бараа да го смениме името со тоа стануваат уште подрски. Грчката јавна анти-македонска хистерија е добро позната. Но, и Бугарија тргна по нивните стапки, и ...

Read More »

Македонско-Горанската заедница во Косово упати порака за солидарност и понуда за подршка за Македонците во Албанија

“Почитувани пријатели, денеска сочувствуваме со вас и жалиме за изгубените животи во катастрофалниот земјотрес. Се надеваме дека вие сте добро и во пожелувам здравје и бериќет во името на целата Македонско – Горанска заедница во Косово. Ние сме ви на располагање за секаква помош”, пишува во писмото на Македонска Горанска заедница од Косово потпишано од Адем Хоџа до македонското друштво ...

Read More »

Општина Пустец организира акција за собирање помош за луѓето погодени од земјотресот во Албанија

Општина Пустец, Мала Преспа и Пратеникот од единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, во албанскиот парламент и претседател на Македонска алијанса за европска интеграција, Васил Стерјовски утре во дворот на Општина Пустец, организира акција за собирање помош за луѓето погодени од земјотресот во Албанија. Ги покануваме сите жители на Општина Пустец во овие тешки моменти да се ...

Read More »

Македонското друштво „Илинден“-Тирана апелира на солидарност со настраданите од земјотресот во Албанија

Македонското друштво „Илинден“-Тирана изразува длабоко жалење за изгубените животи,како последица од силниот земјотрес што денска ја погоди Албанија. Во исто време наведува дека сочувствува со блиските на жртвите а на повредените им посакува брзо закрепнување. Искажува надеж дека лицата кои се под урнатините ќе бидат навреме извлечени и спасени. Посебна почит искажува кон надлежните структури кои максимално се ангажрани во ...

Read More »

Акција за чистење во областа Мала Преспа (ФОТО)

  Еко-акцијата се одржи на 22 ноември 2019 година во организација на Општина Пустец, Мала Преспа во соработка со учениците на школото Пустец, се организира акција за чистење на просторот околу училиштето, Националниот парк Преспа и брегот на Преспанското Езеро, во рамките на Националната акција “Да ја исчистиме Албанија”. Oбласта Преспа е населено со македонско население.

Read More »

Македонците од Хрватска и градот Самобор ја одбележаа 80-годишнината од печатењето на збирката „Бели мугри“ на Кочо Рацин

Македонците од Хрватска и градот Самобор ја одбележаа 80-годишнината од печатењето на збирката „Бели мугри“ на Кочо Рацин. Во Музејот на Самобор за неговото дело зборуваа д-р Славчо Ковиловски и д-р Васил Тоциновски, по што беше отворена изложба посветена на Рацин. Бројните гости положија цвеќе пред бистата на поетот, меѓу нив и в. д. амбасадорот на Република Македонија во Загреб, ...

Read More »

Министерот за имиграција на Австралија на посета на Македонско училиште “Филип Втори” во Сиднеј

Училиштето за македонски јазик Филип Втори во Пикхрст беше домаќин на високиот гостин од австралиската влада министерот за имиграција и мултикултура г-н Дејвид Колман. Министерот се интересираше за работата на ова училиште и ги посети сите паралелки на македонски јазик. Министерот беше воодушевен од работата и организираноста на македонското етничко училиште . Македонското етничко училиште Филип Втори е добитник на ...

Read More »

Македонците од Албанија во Канада го одржаа својот годишен банкет Св. Архангел Михаил (ФОТО)

Во чест на големиот верски празник Свети Архангел Михаил, кој е заштитник на Македонците од Мала Преспа, Македонско друштвото “Мала Преспа“ од Канада на 23 ноември 2019 година го одржа својот годишен банкет, беше традиционална средба на сите Македонци кои потекнуваат од областа Мала Преспа, населена со етнички чисто македонско население. Иселените Македонци од овој живописен крај своите традиции ги ...

Read More »

Федералната унија на европските националности 70 години успешно ги штити автохтоните национални малцинства во Европа

  Федералната унија на европските националности (ФУЕН) е основан на 20 ноември 1949 година во Палаис де Каилот во Париз. На првиот „Конгрес на националностите“ присуствуваа околу 200 луѓе. Учесниците се чувствуваа тесно поврзани со идеите зад Советот на Европа, формиран во 1949 година. 1950-тите: Во раните години, во организацијата доминираа регионалисти, но наскоро стана јасно дека регионалците и народот што ги претставуваат ...

Read More »

Во Културниот центар во Лесковац изведена е претставата „Големиот принц“ на македонски

По повод меѓународниот ден на детето во Центарот за култура во Лесковац изведена е претставата „Големиот принц“, двојазично, на македонски и српски јазик. Оваа претстава је изведе „Мала сцена“ од Белград, а организатор на гостувањето е Здружението на Македонците од Белград и Националниот совет на македонците во Србија. Како што истакна Ивана Цветковиќ, член на Националниот совет на македонците во ...

Read More »