Интервју

Никола Ѓурѓај за пописот: Во Република Албанија јасно е дека Бугари нема

Високи функционери од Бугарија ги посетуваат регионите каде што живеат Македонците во Албанија. Делат помош, нудат државјанства како на пазар, вели претседателот на македонското друштво “Илинден“ во Тирана. Мешањето од бугарската држава последните години и сега во време на попис во Република Албанија е зголемено и поагресивно, вели за ДВ Никола Ѓурѓај, претседател на Македонско друштво „Илинден”-Тирана и главен и одговорен уредник на ...

Read More »

Ѓурѓај за Алфа: Софија прави се за да се појават Бугари на пописот во Албанија (ВИДЕО)

Цела бугарска машинерија е впуштена во притисоци кон Македонците да се попишат како Бугари алармира претседателот на македонското здружение Илинден, со седиште во Тирана, Никола Ѓурѓај. Тој повикува граѓаните да се попишат како што се чуствуваат и да не “паѓаат” на заканите од страна на бугарските институции и политичари. Ѓурѓај вели дека нашинците во Албанија живеат во страв и дека ...

Read More »

“Нова Македонија“ интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана: Доколку некој се обиде да ги поткопа или урне темелите на Македонија, треба инстантно и неселективно да одговара според законите на државата

Македонците, без разлика на местото на раѓање, живеење или работење, се составен и нераскинлив дел од македонскиот народ. Оттука, Македонија како заеднички именител и обединувачки елемент на македонскиот национален супстрат има обврска да се грижи за сите Македонци. И обратно! Македонците од Бугарија, Србија, Грција и од Албанија, како и многубројната македонска дијаспора од Европа, Америка и од Австралија, имаат ...

Read More »

Ексклузивно интервју за македонскиот весник “Илинден“ со г-дин Никола Ангеловски потпретседател на невладиното друштво „Вардар – МКД“- Подгорица, Црна Гора

  Македонски весник “Илинден“: Господин г-дин Никола Ангеловски, ве молам претставете се на нашите читатели. Најпрво, сакам да ви се заблагодарам лично што ме поканивте да го направам ова интервју и што ми дадовте можност за прв пат да разговарам за правната и фактичката положба на Македонците како малцински народ во Црна Гора. Јас претставувам втората генерација Македонци кои се родени, ...

Read More »

Ексклузивно интервју за македонскиот весник “Илинден“ со г-дин Роберт Кленкоски, Претседател на Централен Совет на Македонците во Германија

 Македонски весник “Илинден“: Господин г-дин Роберт Кленкоски, ве молам претставете се на нашите читатели. Ви благодариме за честа и можноста да разговараме за прашања кои не обединуваат нас Македонците и целите на Централниот Совет на Македонците во Германија. Накратко, јас сум Роберт Кленкоски, роден во Берлин 1973 година и израснат во Германија. Со гордост го носам моето македонско наследство и ...

Read More »

“Нова Македонија“ интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана: Повик до македонското национално малцинство во Република Албанија масовно да се одзве на пописот

Македонското друштво “Илинден“-Тирана упатува јавен повик до македонското национално малцинство во Република Албанија масовно да се попише на пописот, кој ќе започне на 18 септември 2023 година и ќе трае шест недели. Македонците во Република Албанија не треба да чувствуваат притисок и треба слободно да се изразат на претстојниот попис во Република Албанија, се наведува во повикот на македонското друштво. ...

Read More »

Никола Ѓурѓај интервју за lokalno.mk : Софија врши тивка асимилација на Македонците во Албанија со голема сума материјални средства или ветувања за експресно давање бугарски пасоши

Македонското друштво „Илинден“-Тиранa секоја година поднесува проект. Кога Министерството за Култура на Албанија објавува повик ние редовно поднесуваме пријава, а проектите се во сферата на културата како што две фоклорни фестивали беа подржани и ние сме благодарни на таа подршка и бараме да биде во контунитет бидеќи така можиме да зачуваме културата, обичајте и да ги пренесиме на новите генерации ...

Read More »

Екслузивно интервју за Македонски весник “Илинден“: Евгенија Нацулиду, преставник на „Крсте Мисирков (Движење за промоција на македонскиот мајчин јазик)“ на македонското малцинство во Грција

Македонски весник “Илинден“: Во ова прилика во моје име и во името на Македонско друштво “Илинден”-Тирана и посакувам успеси на вас и на вашата организација „Крсте Мисирков” (Движење за промоција на македонскиот мајчин јазик) на македонското малцинство во Грција, како подружен член во Федералната унија на европските националности, Македонско друштво “Илинден”-Тирана гласаше на конгресот на ФУЕН и се радуваме дека и вие сте во ФУЕН ...

Read More »

“Нова Македонија“ интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај е еден од најангажираните активисти за подобрување и остварување на малцинските права на Македонците во Република Албанија. Тој е политички аналитичар и главен уредник на единствениот печатен медиум на македонски јазик во Албанија, весникот „Илинден“, но и претседател на македонското друштво “Илинден“ со седиште во Тирана, кое постои од 2009 година и кое има разграноци и во Голо ...

Read More »

“Нова Македонија“ најголемиот весник во Македонија интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај: Проблеми има, но работиме на нивно решавање Интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана, Албанија Никола Ѓурѓај, претседателот на македонското друштво “Илинден“ од Тирана, е еден од најангажираните Македонци кај нашиот западен сосед. Иако постојат повеќе друштва на Македонците во Албанија, според многумина наши соговорници, токму друштвото “Илинден“ е најактивно. Покрај тоа што е претседател на ...

Read More »