Tag Archives: блаже конески

На 16 ноември во Струга ќе се одржи премиерата на првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески – „Јанѕа”

На 16 ноември во Струга ќе се одржи премиерата на првиот долгометражен документарен филм за Блаже Конески – „Јанѕа“, според мотиви од „Дневник по многу години“ на Конески, од истакнатиот македонски документарист, Никола Т. Калајџиски. Филмот е подготвен во продукција на „Контраст филм“, а продуцент е Златко Димески. Режисер и сценарист на филмот е Никола Т. Калајџиски. Монтажата е на ...

Read More »

Објавен прв критички одглас за првиот роман за Блаже Конески

Објавен е првиот критички одлгас за првиот и досега единствен роман за Блаже Конески – „Излезе сејачот да сее“ од Паскал Гилевски, кој излезе од печат минатата година. Авторка на рецензијата за овој, најнов роман на Гилевски е универзитетската професорка и книжевна критичарка, Весна Мојсова-Чепишевска, која важи за исклучителен проучувач и почитувач на делото на Конески. – Романот „Излезе сејачот ...

Read More »

Блаже Конески – најголем афирматор и заштитник на македонските национални особености

Во историската меморија на македонскиот народ Конески останува запаметен како еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик и една од најзначајните личности во македонската книжевност По повод 101 година од раѓањето на македонскиот великан На 19 декември се одбележаа 101 година од раѓањето на македонскиот великан Блаже Конески. Тој во историската меморија на македонскиот народ останува запаметен како еден од ...

Read More »

Мојсова-Чепишевска: Во тестаментот на Конески е пораката да продолжиме да пишуваме на македонски

Пораката да продолжиме да пишуваме на македонски јазик е една од оние што Конески ни ги остави како тестамент. Тој ни укажа дека нема мали и големи јазици и големи и мали култури. Многумина му го поставуваа прашањето зошто не пишува на англиски, руски или германски. Но Конески сметал дека е одговорен и повикан да пишува на македонски, бидејќи не ...

Read More »

Конески е нулта точка на речиси сè што сега значи Македонија

На денот кога пред 29 години се упокои Блаже Конески, објавен е текст на унгарската книжевна преведувачка, Анамарија Цинеге-Панзова, учесничка на школите на Меѓународниот семинар за македонски јазик, литература и култура при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” во Скопје (МСМЈЛК при УКИМ). Во текстот кој го споделува Семинарот, има важни согледби и размисли поттикнати од лекцијата „Необичната обичност на великиот ...

Read More »

Сто години од раѓањето на Блаже Конески

На денешен ден, пред 100 години во прилепското село Небрегово, е роден академик Блаже Конески, еден од најистакнатите македонски културни дејци, писател, врвен поет и научник, чие творечко истражување дало огромни резултати во македонската литература, во областа на граматиката и во историјата на македонскиот јазик и во областа на културната историја на македонскиот народ. Блаже Конески бил прв претседател на ...

Read More »

МАНУ подготви веб-страница со дигитални изданија на делата на Блаже Конески 

По повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески, 2021 година е прогласена за Година во чест на Блаже Конески, а Македонска академија на науките и уметностите е активно вклучена во одбележувањето на оваа значајна годишнина на својот прв претседател преку повеќе активности. Една од активностите е и изработка на веб-страница со дигитални изданија на делата на Блаже Конески којашто ја подготви Истражувачкиот ...

Read More »

Необјавен текст на Блаже Конески претставен на 6. Отворени денови на Институтот за македонски јазик

Непознат ракопис што на три страници го напишал Блаже Конески и му го посветил на Никола Јонков Вапцаров беше претставен денеска на почетокот на шестите Отворени денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“. Д-р Марија Коробар-Белчева рече дека необјавениот текст на Конески, насловен „Вапцаров меѓу македонските писатели“, го нашла во оставнината на Перо Коробар, прв директор на првото Државно ...

Read More »

Во НУБ дигитална изложба по повод 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески

Националната и универзитетска библиотека (НУБ) „Св. Климент Охридски“ – Скопје, денеска во рамки на одбележувањето на 100-годишнината од раѓањето на Блаже Конески ќе ја постави дигитална изложба со мултимедијални содржини, насловена „Фондот на НУБ – доказ за сестраноста на Конески“ на нејзината и на веб-страницата на Дигиталната библиотека на Македонија – www.nubsk.edu.mk и www.dlib.mk. Изложбата содржи селектиран материјал од општиот ...

Read More »

Конкурс за текстови по повод 70-годишнината на литературното списание „Современост“

По повод 70 години од излегувањето на првиот број на списанието за литература, култура и уметност „Современост“ и 100-годишнината од раѓањето на големите дејци на македонската литература и науката за литература – Блаже Конески  и Коле Чашуле, списанието „Современост“ објавува повик за прилози во проза, поезија (најмалку 3 песни), есеи или научни статии тематски посветени на овие македонски културни фигури. ...

Read More »