Tag Archives: Фронтекс

Фронтекс: Во првата половина од годината илегалната имиграција во ЕУ зголемена за 10 отсто

Илегалната имиграција во Европска Унија е зголемена за 10 отсто во првата половина на 2023 година во споредба со истиот период минатата година. Најголем дел од пристигнувањата се по медитеранските рути, соопшти Фронтекс. Според Фронтекс, од почетокот на годината до крајот на јуни имало 132. 370 обиди за влез на територијата на ЕУ надвор од редовните гранични премини, што е ...

Read More »

Советот на ЕУ го одобри потпишувањето на договор за Фронтекс со Македонија

Советот на ЕУ денеска ја усвои одлуката за потпишување на договорот за гранично управување меѓу ЕУ и Македонија, јави дописничката на МИА од Брисел. Договорот за гранично управување, инаку познат како Фронтекс, беше блокиран од страна на Бугарија поради употребата на зборовите македонски јазик. Софија денеска дефинитивно го крена ветото, оставајќи ја формулата македонски јазик недопрена, како што е случај ...

Read More »

Фронтекс ќе ја набљудува албанско-грчката граница

Почнувајќи од утре целата гранична линија меѓу Албанија и Грција ќе биде мониторирана од 50 офицери на Европската агенција за гранична безбедност-Фронтекс. Целта е да се контролираат миграциските текови, борбата против криминалот и трговијата со луѓе. Свеченоста по повод започнувањето на оваа прва заедничка операција во Албанија, што поретставува нова фаза за погранична соработка помеѓу ЕУ и партнери на Западен ...

Read More »

Албанија потпишаа договор за соработка со Фронтекс

Албанија и Европската Унија потпишаа договор за соработка помеѓу Тирана и Фронтекс, европската погранична агенција, за заедничка гранична управа. Целта на овој договор е да се подобрат контролите на надворешните граници на Европската Унија во контекст на политичка криза поради илегалните миграциски текови кон ЕУ. Со овој договор европската гранична служба ќе може да презема мерки на албанските граници како ...

Read More »