Tag Archives: Икони

Албанија ќе и врати на Македонија незаконски изнесени икони

Незаконски изнесени икони од Македонија кои завршиле во Албанија ќе бидат вратени согласно Закон за ратификација на договор меѓу двете земји. На денешната седница Владата го усвои овој предлог закон, кој треба уште да ги помине собраниските процедури. Со ратификацијата на Договорот, според образложението од Министерството за надворешни работи, исклучително вредното културно наследство, за кое што претходно се договорија Македонија ...

Read More »

Албанија ќе врати 21 икона кои беа украдени пред 9 години од Македонија

Украдените икони од струшко пронајдени во Албанија по девет години се враќаат во земјава. Заврши процесот на реституција со кој 21 вредна икона и црковни артефакти однесени при кражби до крајот на годинава ќе бидат вратени во црквите во селата Радожда, Буринец и Селце. Албанската полиција ги пронајде во Тирана во 2013 и оттогаш се чуваа на безбедно во два ...

Read More »

Во Албанија се идентификувани 45 икони украдени од македонските цркви

„Токму кога тој процес на 25 икони се заокружи, откривме нова пратка (група) на икони каде што од 45 икони, веќе 23-24 се идентификувани дека со сигурност се украдени од македонските цркви. Испративме тим од Министерството за култура и Управата за заштита на културното наследство кој на самото место ги идентификуваше иконите. Тие веќе работат на препознавање на остатокот на ...

Read More »

На црвквата Свето Преображение во село Ербеле, Маќелара Св. Јован Крстител Бигорски манастир и даруваше икони 

Познатото македонско древно светилиште, Св. Јован Крстител Бигорски манастир и подари икони на црквата „Свето Преображение“ во селото Ербеле, Маќелара област Поле или Долни Дебар, кое се наоѓа во близина на албанско-македонската граница кај Дебар. Иконите Бигорската обител ги даруваше по средбата што игуменот на манастирот, Архимандрит Партениј ја оствари со Никола Ѓурѓај претседател на Македонското друштво „Илинден“со седиште во ...

Read More »