Tag Archives: Институтот за старословенска култура од Прилеп

Македонија: Институтот за старословенска култура прави дигитален систем за богатото археолошко наследство

Институтот за старословенска култура од Прилеп веќе една година интензивно работи на проектот „Географски информациски систем- дигитални средини за дигитални културни вредности“. Системот е наменет за сеопфатно осознавање на податоците, истражувањата и третманот на богатото археолошко културно наследство и фаќање чекор со европските достигнувања. Како што објасни Кристијан Талевски, истражувач од Институтот, се прави огромна дигитална база на податоци и ...

Read More »