Tag Archives: Македонците во Бугарија

Македонците во Бугарија со реакција до Радев: Софија ги тепаше своите граѓани со македонска самосвест и никој не е казнет

Здруженијата на Македонците во Бугарија ги осудуваат последните изјави на бугарскиот претседател Румен Радев насочени кон Македонија. Во нивната реакција стои дека „цинизам е претседател на држава каде редовно се кршат човековите права и има толку многу, критики од меѓународните институции за правата на човекот и толку многу пресуди во Судот за човекови права во Стразбур да изговара такви зборови“. ...

Read More »

Македонците во Бугарија ќе одбележат 109 години од убиството на Јане Сандански

Македонците во Бугарија на 21 април ќе одбележат 109 години од убиството на македонскиот револуционер Јане Сандански. По тој повод се повикуваат сите Македонци да дојдат на Мелник и да оддадат почит на пиринскиот цар. Убиството на Јане Сандански било извршено во 1915 година кај месноста Блатата на патот од Рилскиот манастир за Неврокоп.

Read More »

Николоски: Во Стразбур има најмалку 17 нови тужби од Македонците против Бугарија

Во Советот на Европа има огромно разбирање за Македонија. Бугарија во моментов е во пост мониторинг, можеби ќе биде и вратена во мониторинг поради кршење на основните човекови права на етничките Македонци како што беше кажано од страна на известителот за Бугарија, се работи за докажана пратеничка од Исланд која го прави извештајот за Бугарија, рече потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар ...

Read More »

Годишен извештај: Подемот на кршењето на човековите права врз Македoнците во Бугарија 

Официјалната државна политика на Бугарија продолжува да биде целосно негирање на постоењето на македонското малцинство, како и на македонскиот идентитет, јазик, култура и историја. Токму ова негирање, заедно со целосното одобрување на ЕУ за антимакедонските кампањи на Бугарија, доведе до драматичен пораст на омразата и кршењето на човековите права против Македонците во Бугарија: ГОДИШЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА СОСТОЈБАТА СО ЧОВЕКОВИТЕ ПРАВА ...

Read More »

Градоначалникот на Благоевград го одобри отворањето на македонскиот клуб, поканети и премиерите

Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ од Благоевград го најави свеченото отварање, предвидено за 30 октомври. Во поканата стои дека клубот има за цел да ја развива македонската традиционална и модерна култура, да гради културен мост меѓу Бугарија и Македонија, и да ги зајакне врските меѓу Македонците во Бугарија и Македонците ширум светот. Клубот „Никола Вапцаров“ основан е од Иницијативен комитет, ...

Read More »

Стојков: Клубот „Никола Вапцаров“ во Благоевград ќе биде отворен, ќе го поканиме и премиерот Ковачевски

Тоа е срамота и покажува на што сè се подложени Македонците во Бугарија, вели претседателот на ОМО “Илинден”-Пирин, Стојко Стојков за декларацијата со која Советот на Општина Благоевград го забрани отварањето на македонскиот клуб „Никола Вапцаров“, со образложение дека Благоевград нема да биде центар за слични пропагандни провокации и дека таму нема место за македонисти. Овие луѓе во Советот на ...

Read More »

Македонците во Бугарија мета на омраза: Запален е постер на здружението антички македонци (ВИДЕО)

Непознати сторители ги запалиле и стопиле пластичната реклама на клубот на античките Македонци во градот Гоце Делчев, како и еден постер. На местото на изгореното залепиле мапа на Голема Бугарија. Претседателот на клубот Иван Гаргавелов го открил направеното вчера на 28 и денес го пријавил во полиција. Тој вели дека е сигурен дека нападот е извршен од бугарските националисти. Клубот ...

Read More »