Tag Archives: Македонија – Албанија

Се реафирмира предлог-договорот Македонија – Албанија за управување со водните ресурси

Министерот за животна средина и просторно планирање на Македонија, Насер Нуредини се сретна со амбасадорот на Албанија, Фатос Река, на која разговараа за најактуелните прашања од областа на животната средина. Исто така, разменија мислења за можностите за заеднички пристап во надминување на предизвиците со кои се соочуваат во обезбедување одржлив зелен развој во двете држави. Во разговорите посебен акцент беше ...

Read More »

Македонија – Албанија гранични контроли со едно застанување

Владата денеска го утврди Предлог-законот за ратификација на Договорот меѓу Владата на Република Македонија и Владата на Република Албанија за воспоставување на заеднички гранични премини според концептот на заеднички гранични контроли. Според текстот на законот, станува збор за гранични контроли со едно застанување (One-stop shop), и поедноставени постапки, кои се спроведуваат на еден заеднички граничен премин. Концептот на заеднички гранични ...

Read More »

Прекугранични несекојдневни приказни кои ќе го развиваат туризмот во регионите на Пелагонија и Корча

Историскa, гастрономска, адреналинска, градска и крафт се уникатните туристички доживувања кои може секој турист да ги доживее прекугранично во регионите на Пелагонија и Корча. Ова се овозможува преку проектот Смарт-Кул-Тур финансиран од ЕУ и кофинансиран од Министерство за локална самоуправа од Програмата ИПА 2 за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија 2014-2020. Smart-Cul-Tour е партнерство кое претставува акцелератор кој го ...

Read More »