Tag Archives: македонска култура

Нови мостови за книжевната македонистика: Ниш во знакот на современата македонска книжевност, на Чинго и на Шопов

Се градат нови мостови за книжевната македонистика и за нејзината меѓународна афирмација. Вчера, Ниш беше во знакот на современата македонска книжевност. Универзитетски професори, книжевни истражувачи, преведувачи, лингвисти, студенти, уметници, високи претставници на македонската заедница во Србија… Сите беа дел од вечерта посветена на современата македонска книжевност, на којашто се промоцираа две капитални дела објавени оваа година во Србија, а коишто ...

Read More »

Се зацврстуваат релациите меѓу македонските и српските филолози за афирмација и развој на македонистиката: Вечер на современата македонска книжевност во Ниш

Се зацврстуваат релациите меѓу македонските и српските филолози за афирмација и развој на македонистиката. Се продлабочува соработката меѓу книжевните истражувачи од академската заедница на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, особено од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ и колегите од Универзитетот во Ниш, каде на Филозофскиот факултет се изучуваат македонскиот јазик и книжевност. Денес, во пресрет на одбележувањето на 79-годишнината ...

Read More »

На Деновите на македонската книга во Москва претставена „Послание. Поезија на Блаже Конески на руски”

На Деновите на македонската книга што се одржаа во Московскиот дом на националностите во рамки на проектот „Читаj jа Македониjа!”, иницијаторот на проектот Олга Панкина ја претстави книгата „Послание. Поезија на Блаже Конески на руски”. Ја најави и новата поетска збирка „100 песни на Блаже Конески во препев на руски” коjа се подготвува токму за јубилејот на поетот. Годинава проектот ...

Read More »

„Култура за никого во Македонија“

Во екот на крвавата Втора Светска војна, соочени со тешки материјални и човечки загуби официјалните лица во Лондон го кројат буџетот за претстојната година. Владиниот советник за финансии отишол кај тазе избраниот британски премиер Винстон Черчил да го извести за состојбата со финансиите и да му сугерира дека буџетот за култура би требало да биде пренасочен за воените потреби. Черчил ...

Read More »

Сашо Поповски Трио дел од Балкански џез фестивал во Тирана 

Албанскиот центар за џез со второто издание на специјален фестивал кој комбинира музика со комуникација, размена и егзалтација на најдобрите искуства во балканските земји. Ноќите од 2-то издание на фестивалот ќе се одржат на 29 и 30 април 2019 година во Хотел Рогнер во Тирана со учество на преставници од Македонија, Грција, Црна Гора, Србија, Албанија, Косово.

Read More »

Културна промоција на Македонија на плоштадот Тајмс сквер во Њујорк

На светски познатиот Тајмс сквер во текот на денот се прикажуваат две видеа со културна промоција на Македонија, соопшти Македонскиот совет на уметности со седиште во Њујорк. Прикажувањето е по повод американскиот државен празник Дeн на Мартин Лутер Кинг, при што на непрофитните организации во САД им се дава можност да ја промовираат нивната порака и мисија на видеопанели на ...

Read More »

Богатиот дух на Галичката свадба

  Галичник со својата раскошна традиција и овој пат срдечно ги отвори своите порти, за тука гостољубиво да ги прими бројните гости што од сите краишта на светот се искачија во овој живописен планински предел со единствена архитектура, привлечени од убавината на автентичните обичаи што се сочувале до ден денес. Повторно бевме сведоци на богатиот дух на славните Галичани кои ...

Read More »

Македонска книжевна вечер на Лидија Димковска во Тирана

Книжевна вечер на Лидија Димковска во организација на издавачката куќа „Поетека“, во рамки на проектот „Читајќи го Балканот“, вчера се одржа во Тирана, Албанија. На книжевната вечер, која Димковска специјално и ја посвети на неодамна починатата хрватска писателка со европско реноме, Даша Дрндиќ, се читаа извадоци од делата на Дрндиќ и песни од Димковска во препев на албански јазик на ...

Read More »

Македонската книжевност на Саемот на книга во Варшава

  Годинава Република Македонија првпат ќе учествува на Меѓународниот саем на книгата во Варшава, Полска, што ќе се одржува од 17-ти до 21-ви мај. Организатор на претставувањето на македонската книжевност и издаваштво ќе биде Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ – Скопје. НУБ на македонскиот штанд ќе изложи околу 300 изданија од областа на книжевноста, културата и уметноста, избрани ...

Read More »

Македонска поезија во Хрватска и Словенија

Македонските поети Петко Шипинкаровски, Марина Мијаковска, Васил Тоциновски и Љубинка Донева ќе настапат со поезија од своето творештво на три книжевни средби „Поетски импулси“ во Хрватска и Словенија. Средбите од денеска до 29 април ќе се одржат во Вараждин, Загреб и Марибор.

Read More »