Tag Archives: Македонците во Албанија

Оригинален документ од 1946 година за отворање на училиште на македонски јазик во Крчиште

Оригинален документ за отворање на училиште на македонски јазик во пограниичното село Горно Крчишта, округ Пешкопеја, е еден од многуте документи за постоењето на Македонците во овој дел на Албанија, што го објавува Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“ -Тирана.  Според него во докуменотот со датум од 11 февруари 1946 година стои дека министертвото за образование дозволува настава на македонски ...

Read More »

Македонската заедница во Албанија нема никаква врска со Бугарија велат Македонците од Преспа, Голо Брдо, Гора

„Во Албанија живеат Македонци, Бугари ниту имало ниту има. Бугарија само вештачки сака да создаде непостоечко нејзино малцинство. Според сите пописи спроведени во Албанија од создавањето на албанската држава до последниот попис, нема ниту една личност, ниту еден изјаснат за Бугарин во регистрите на албанската држава, зборуваме, пееме, тагуваме на македонски и тој факт никој не може да го оспори. ...

Read More »

Македонците од Албанија чекаат нов почеток

Албанија неодамна ги почна преговорите со Европската Унија, а токму почитувањето на малцинските права е еден од најважните критериуми на патот кон ЕУ. Но дали овој почеток на преговори ќе значи и нов почеток за Македонците во Албанија, кои со години и децении се фрлени на маргините на општеството без права и елементарни услови за живот. Македонците од областите Голо ...

Read More »

Македонците во Албанија во село Горно Крчиште обласата Полени го одбележа патронот на црквата “Свети Спас” (ФОТО)

Македонците од Горно Крчишта, областа Полени традиционално го оддбележaa христијанскиот православен празник Вознесение Христово-Спасовден,  патрон на селската црква. Со цел да може да присуствуваат поголем број Македонци иселени од ова село, како и нивни потомци одбележувањето кое се одржа во црквата “Свeти Спас”, беше денеска. На одбележувањето  се одржа и богослужба на македонски јазик каде присуствуваа Македонци од Ербеле и ...

Read More »

Македонците во Албанија го прославија Свети Јован Владимир (ФОТО)

Во селото Шиjон, во Елбасан се прослави денот на Сввети Јован Владимир, каде што пред векови се верува дека започнала православната вера во овие области. Така секоја година на 3 – 4 јуни православните верници од Албанија, Македонија, и Македонци од Албанија се собираат за да ја прослават оваа прослава во манастирот со името на светецот Свети Јован Бладимир. Светиот ...

Read More »

Стерјовски: Градоначалниците на Тирана, Драч и Елбасан подготвени за поддршка на македонската заедница

Градоначалниците на Тирана, Елбасан и Драч одговорија на барањето на Васил Стерјовски, упатено до нив како тогашен пратеник во албанскиот Парламент во кој искажуваат подготовеност за поддршка на македонската заедница во нивните општини. „Како пратеник во албанското Собрание, после локалните избори што се одржаа на 30 јуни 2019 година, побарав од градоначалниците на Тирана, Елбасан и Драч поголема грижа за ...

Read More »

Православна Нова година ја одбележуваат Македонците во Албанија

По традиција, во духот на македонските обичаи и традиција, Македонците во Албанија го одбележуваат празникот Свети Василиј Велики, со кој се означува почетокот на Новата година, според јулијанскиот календар. И оваа како и минатата година, почитувајќи ги антиковид мерките, изостана масовноста, но, како што изјави за МИА, Васил Стерјовски, лидер на единствената македонска партија, Македонска алијанса за европска интеграција, ја ...

Read More »

Македонците во Албанија во село Горно Крчиште обласата Полени го прославија празникот Спасовден (ФОТО)

Македонците во Албанија во село Горно Крчиште областа Полени го прославија празникот Спасовден, се одржа 12-та традиционална средба на Македонците во село Горно Крчишта. Во близина на Дебар се наоѓа граничниот премин Блато, а од другата страна на границата е Албанија. Најголемото населено место по патот е Макеларе, а на неколку километри од него, во пазувите на планината Крчин се ...

Read More »

Македонците во Албанија го прославија Свети Јован Владимир (ФОТО + ВИДЕО)

Во селото Шиjон, во Елбасан се прослави денот на Сввети Јован Владимир, каде што пред векови се верува дека започнала православната вера во овие области. Така секоја година на 3 – 4 јуни православните верници од Албанија, Македонија, и Македонци од Албанија се собираат за да ја прослават оваа прослава во манастирот со името на светецот Свети Јован Бладимир. Светиот ...

Read More »