Tag Archives: МКарта

МКАРТА за Ѓурѓај, Митревски и Стерјовски

Македонската амбасада во Тирана информираше дека тројца Македонци во Албанија се носители на МКАРТА. Ефтим Митревски, Никола Ѓурѓај и Васил Стерјовски, претседатели на македонски друштва, главни уредници на весниците на македонски јазик „Преспа”, „Илинден” и „Македониум”, стои во објавата од Амбасадата. Се додава дека својот живот го посветиле на зачувување и унапредување на правата на Македонците во Република Албанија. Сега ...

Read More »

Министерот за надворешни работи: Се проширува проектот МКАРТА со нови 68 претставници на дијаспоратa

Две години по иницијалното промовирање од страна на министерот за надворешни работи Бујар Османи, листата на носители на МКАРТА се проширува со вкупно 68 претставници на дијаспората по потекло од Македонија. Министерството за надворешни работи во мај оваа година упати јавен повик за пренесување на интересот за вклучување во проектот МКАРТА до целата дијаспората, а меѓу новите имиња вклучени во ...

Read More »

Брза лента на македонските аеродроми за успешни луѓе од дијаспората што имаат „МКарта“

  Истакнати личности од земјата кои живеат во странство, добиваат можноста за користење „брзa лента“ на аеродромите во Скопје и Охрид кога влегуваат во земјава, како носители на МКарта. Во моментов неа ја имаат 69 наши државјани од дијаспората, меѓу кои научници, лекари, бизнисмени, културни работници, информираат од Министерството за надворешни работи -МНР, откако министерот Бујар Османи и официјално го ...

Read More »

МНР промовира МКкарта за успешни Македонци во светот

Нашата цел е да создадеме платформа, да создадеме мрежа на наши видни и успешни личности во дијаспората со што ќе приднесемеодливот на мозоци  да се претвори во циркулација на мозоци, односно да ги вклучиме во нашите општествени текови. Затоа денеска претставувам една иницијатива за создавање на таа мрежа, односно за презентација на проектот МКарта за нашата дијаспора, за видни и ...

Read More »