Tag Archives: Никола Мартиноски

Во Букурешт ќе биде откриена биста на Никола Мартиноски

Министерот задолжен за дијаспора Едмонд Адеми денеска ќе открие спомен-биста на Никола Мартиноски во Букурешт, каде што нашиот познат сликар во 1927 година дипломирал на Школата за убави уметности. Бистата на Мартиноски ќе биде поставена во паркот „Михаил Први“, на просторот каде што се сместени споменици на врвни имиња од светот на уметноста, книжевноста, филозофијата, политиката… Откривањето на бистата се ...

Read More »